reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má nové roadmap pro příští rok, Zen se asi zpozdí

9.8.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD má nové roadmap pro příští rok, Zen se asi zpozdí
Společnost AMD aktualizovala své roadmap pro roky 2016 a 2017, které se týkají jejích procesorů. Podívejme se tak na to, co se změnilo a na co se můžeme těšit. Vedle desktopových procesorů se také už dočkáme plánů na nové mobilní.
Nové plány společnosti AMD se objevily na fórech SemiAccurate a vzhledem k tomu, že samotná společnost má v záměru se brzy podělit o nové detaily týkající se jejích procesorů, můžeme je brát nejspíše jako věrohodné. Ukazují plány pro nejbližší rok a půl, a to včetně mobilních procesorů.





Plány se týkají ještě i letošního roku a my se nejdříve podíváme na to, co si AMD chystá pro mobilní počítače a PC typu All in One. Letos to ještě nebude nic moc nového, neboť pro roky 2015 a 2016 vidíme v plánech jen Carrizo a Carrizo-L. Ovšem ani v brzy příštím roce nebudeme zrovna jásat, neboť AMD bude mít v tomto sektoru stále jen 28nm čipy s maximálně čtyřmi jádry Excavator a osmi GCN CU, což je realita již dnes. Nové je pouze to, že Bristol Ridge a Stoney Ridge přinesou podporu pamětí DDR4 a jádra Excavator se dostanou i do nízkospotřebových modelů. A tak až někdy později v příštím roce se představí nová 14nm APU Raven Ridge vybavená jádry Zen s podporou zpracování dvou vláken najednou a především s 12 CU v grafickém jádru, a tedy se 768 shadery. Ani to však není nic, z čeho bychom měli být nadšeni. Aby mohla být APU opravdu silná i v grafice, bude to chtít především mnohem rychlejší paměti než DDR4.





Následují desktopové procesory pro chystaný socket AM4. Zde AMD už ani nezmiňuje zastaralou platformu AM3+ s procesory FX. Je tam tak jen aktuální FM2+ pro APU, již má letos až v příštím roce nahradit generace Bristol Ridge pro AM4, která také přinese jádra Excavator, dále snížení TDP, podporu PCI Express 3.0 pro externí grafiku a i když to není uvedeno, snad i podporu DDR4. Stále to jsou ale APU s maximálně 12 CU, a tedy 4 CPU jádry a 512shaderovou grafikou.





Nové je to, že procesory Summit Ridge, čili vůbec první procesory generace Zen, už jsou oficiálně chystány pro příští rok, ačkoliv se Lisa Su dušovala, že přijdou na trh ještě letos. Potvrzeno bylo osm jader s obdobou Hyperthreadingu, pochopitelně i nové čipsety a TDP v rozmezí 65 až 95 W. Příští rok nás také čekají Raven Ridge vybavené 4 jádry Zen a grafickým jádrem s neuvedeným počtem CU. Budou také určeny pro čipsety Promontory a jejich TDP bude 35 až 95 W.





AMD tak bohužel nezapnulo turbo, jak jsme čekali. Ještě dlouhou dobu nebude moci konkurovat výkonu nových Pascalů od NVIDIE a na Zen si rovněž ještě počkáme. Plně se projevuje to, že AMD musí konkurovat velice silným soupeřům na trzích s procesory i grafikou a je třeba doufat, že firma co nejdříve přijde s desktopovými CPU Zen i slíbenými GPU Vega a ty budou stát za to. V dohledné době bychom měli mít tyto informace potvzeny/doplněny/vyvráceny přímo od AMD.

Zdroj: wccftech, SemiAccurate
reklama