reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má překvapení: Radeon RX 6800 XT “Midnight Black”

7.4.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD má překvapení: Radeon RX 6800 XT “Midnight Black”
Společnost AMD si překvapivě připravila novou grafickou kartu, respektive spíše "novou" grafickou kartu, a sice Radeon RX 6800 XT ve verzi Midnight Black. Co ta představuje a proč ji AMD vůbec uvádí na trh?
Radeon RX 6800 XT “Midnight Black” má být oficiálně představen dnes v 15:00 našeho času, o čemž už AMD zpravilo své členy Red Teamu (via VideoCardz). A jak se dalo očekávat, tato "nová" karta má pouze trošku odlišný design a v ostatních ohledech by měla být zcela stejná. 
 
 
AMD přitom původně plánovalo, že své referenční verze Radeonů s Navi 21 brzy po jejich uvedení na trh přestane vyrábět, ale nakonec bylo rozhodnuto, že výroba pojede dál a její konec zatím naplánován nebude. A nyní k původní verzi karty Radeon RX 6800 XT navíc přibude i nová černá. 
 
Radeon RX 6800 XT nabízí v čipu Navi 21 celkem 4608 Stream procesorů a dále 16 GB paměti GDDR6 posílené pomocí 128 MB Infinity Cache, kterou obsahuje samotné GPU. Karta zabere 2,5 slotu, vyžádá si dva osmipinové konektory PCIe a až 300 W. To samé má platit i pro Midnight Edition, a tak lze počítat i s se stejnou doporučenou cenou 649 USD. 
 
Cena je pochopitelně téma samo o sobě, neboť žádný z Radeonů RX 6800 XT dnes není k dispozici za cca 17 tisíc korun s DPH, které by měl běžně stát. Za úspěch lze považovat jen to že tyto karty jsou k dispozici, ale za poněkud jiné částky. Můžeme se přitom rozhodnout, zda si objednáme některý z Radeonů RX 6800 XT za cca dvojnásobnou cenu, anebo spíše za trojnásobnou.
 
Rozdíl je ten, že v případě dvojnásobné ceny taková karta typicky není skladem a není ani jasné, kdy bude naskladněna a v případě trojnásobné ceny ji můžeme mít hned. To značí, že  právě někde mezi dvojnásobkem a trojnásobkem je aktuální hranice odhodlání zákazníků daný produkt koupit, či nekoupit a to víceméně platí také pro konkurenční GeForce RTX 3000, v jejichž případě do toho více promlouvají také těžaři, pro něž jsou právě výkonné GeForce vzhledem k jejich vyšší paměťové propustnosti zajímavější než Radeony.  


reklama