reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má zezačátku vyrábět výhradně 8jádrové Zeny

5.5.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD má zezačátku vyrábět výhradně 8jádrové Zeny
Letos se můžeme těšit na procesory Intel Broadwell-E, novou generaci Kaby Lake, ale zajímavé jsou především chystané procesory AMD Zen. Ty prý bude AMD nejdříve vyrábět pouze jako osmijádrová monolitická CPU.
To je dobrá zpráva pro ty potenciální zákazníky, kteří od nové generace procesorů AMD chtějí především výkon. Procesory Zen "Summit Ridge" jsou chystané na podzim či až konec tohoto roku a nyní se předpokládá, že AMD bude nejdříve vyrábět osmijádrové verze, z nichž by se tedy mohly vyloupnout také šestijádrové po detaktivaci dvou jader v případě, že nebudou vyrobeny zcela bezchybně. Zezačátku by tak neměly být dostupné čtyřjádrové a dvoujádrové verze. Těch se ale konec konců dočkáme také, ale nepůjde o 14nm Zen, ale o 28nm Bristol Ridge, čili chystaná APU vycházející ještě z architektury Bulldozer. Nesmíme také zapomenout na to, že procesory Zen budou obohaceny o SMT, takže podobně jako řada procesorů Intel Core budou schopny zpracovávat dvakrát více procesových vláken, než kolik mají fyzických procesorů.

Každé jednotlivé procesorové jádro generac Zen má mít k dispozici 512 kB L2 cache (2x více než u Core) a každá čtyři jádra budou sdílet 8 MB L3 cache. Pokud jde tedy o osmijádrové Zen, ty by měly mít i v případě L3 cache dvojnásobnou kapacitu v porovnání s řadovými Core (např. Core i7-6700K).





AMD tak chce, aby jeho generace Zen udeřila na nabídku Intelu co nejdříve a plnou silou. Tyto procesory budou určeny pro novou jednotnou platformu s paticí AM4, kterou mají ještě dříve vyprovodit na trh právě desktopové Bristol Ridge. Očekávat můžeme také to, že už se standardem stanou chladiče Wraith, které jsou oproti starším BOXovaným modelům větší, výkonnější a tišší.

Využije se pochopitelně také zbrusu nová řada čipových sad, která je dnes už v případě 32nm procesorů AMD FX zoufale zastaralá. Mluvíme zatím o Promontory Chipset. Očekáváno je TDP procesorů Zen kolem 95 W, ale to se ještě uvidí a samozřejmostí už je podpora pamětí DDR4, které jsou dnes už levné.

Zdroj: wccftech
reklama