reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Multiuser GPU: hardwarová virtualizace grafiky

1.9.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Multiuser GPU: hardwarová virtualizace grafiky
Společnost AMD na VMworld 2015 v San Francisku představila svou odpověď na technologii GRID od společnosti NVIDIA, a sice hardwarovou virtualizaci Multiuser GPU. Výhodou má být právě to, že jde o hardwarové a ne softwarové řešení.
AMD svou novou technologii Multiuser GPU přímo srovnává s NVIDIA GRID, oproti níž má jít celkově o kvalitnější řešení, alespoň dle následující tabulky. Multiuser GPU má tak vynikat i v podpoře API OpenCL 2.0 pro GPGPU aplikace, stabilním a předvídatelném výkonu, vyhraditelné lokální paměti důležité pro zabezpečení a také v tom, že jedno fyzické GPU může najednou obsluhovat až 15 uživatelů namísto 8.





AMD Multiuser GPU je technologie založená na otevřeném standardu SR-IOV a byla prý vyvíjena s ohledem na to, aby překonala omezení konkurenčních systémů virtualizace, čímž má tedy AMD samozřejmě na mysli především GRID.





Díky hardwarové virtualizaci tak uživatelé nemají být ničim omezeni a mohou využívat akceleraci danou API OpenGL, DirectX a OpenCL. Co se týče počtu uživatelů napojených na jedno fyzické GPU, těch tedy může být až 15, přičemž AMD připravilo i možné scénáře či způsoby využití pro různý počet lidí. Pro 2 až 6 se tak nabízí využití graficky náročných aplikací, pro 6 až 10 pak CAD/CAE/CAM aplikace a pro 10 až 15 pak spíše kancelářské aplikace, které budou nejméně náročné.





AMD také uvádí, že systém je snadné nastavit a zprovoznit, a to s využitím ovladačů Hypervisor v prostředí VMWare vSphere/ESXi 5.5 a novějším a s podporou protokolů jako Horizon View, Citrix Xen Desktop, Teradici Workstation Host Software a jiných. Na trh má Multiuser GPU nastoupit již brzy.

Z výše uvedeného je ale zřejmé, že AMD srovnává svou technologii s původní GRID, zatímco NVIDIA již ohlásila GRID 2.0. Ta nabízí podporu daleko více uživatelů (až 128 na server), vyšší výkon (podporuje aktuální architekturu Maxwell) a také podporu operačního systému Linux a jeho aplikací. GRID 2.0 také bude moci pracovat na 125 modelech serverů, nejen rackových, ale i blade serverů, a to od společností Cisco, HP, Dell, Lenovo a dalších. NVIDIA se dle vlastních slov zaměřila také na zabezpečení. Umožní totiž, aby systém pracoval jen s daty uloženými na centrálním serveru a ne s těmi uloženými lokálně.

GRID 2.0 bude k dispozici od 15. září, a to včetně 90denní zkušební verze.

Zdroj: Hexus.net
reklama