reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD na trhu s GPU dále posiluje a má dobré vyhlídky

13.9.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD na trhu s GPU dále posiluje a má dobré vyhlídky
Pozitivní údaje pro společnost AMD přinesly společnosti Mercury Research i Jon Peddie Research. Obě potvrzují, že AMD na trhu s GPU získává stále větší podíl, a to už více kvartálu po sobě.
Společnost AMD v posledních letech hodně ztratila. V případě procesorů nedokázala udržet krok s Intelem, a to především kvůli neúspěšné architektuře Bulldozer a také kvůli tomu, že Intel předhonil ostatní společnosti ve vývoji nových výrobních procesů, čímž měl navrch i nad AMD. Ve světě GPU zase firmě AMD zatopila NVIDIA se svou úspěšnou řadou Maxwell, kvůli níž se AMD propadlo až na pětinu podílu s grafickými kartami. Nyní je AMD opět na cestě vzhůru a my mu můžeme leda fandit, a to bez ohledu na případné sympatie. Však tato firma tvoří jedinou konkurenci na dvou důležitých frontách pro Intel a NVIDII a její ztráta by nebyla příznivá.





Nyní to ale vypadá, že AMD v posledních devíti měsících získalo své kouzlo zpět, a to zatím v případě jeho staronové divize Radeon Technologies Group. Ta nejdříve vylepšila softwarové prostředí karet Radeon vydáním nových ovladačů včetně doprovodného softwaru a pak přišly na řadu první 14nm GPU Polaris. Zatím ještě není zcela jasné, zda AMD vsadilo na dobrou kartu, když se rozhodlo tento rok nevydat žádnou opravdu výkonnou kartu a hi-end zcela přenechat NVIDII. Nicméně první čísla naznačují, že podíl AMD na trhu se samostatnými GPU roste.

Mercury Research uvádí, že AMD získalo za první letošní kvartál tři procenta z podílu zpět a za druhý kvartál se růst potvrdil, a to jak údaji Mercury Research, tak Jon Peddie Research. Právě dle Mercury získala společnost AMD již 34,2 procenta celkového trhu s GPU, což je zlepšení o téměř 5 procent a co se týče desktopové části trhu, tady je růst rovnou 7,3 procent, ale podíl o něco menší, a to 29,9 %.

Mluvčí Mercury to označil za dopad vhodné firemní strategie, která se chystá v příštím roce doplnit svou rodinu Radeonů "Polaris" novými Radeony "Vega". Firma se tak nachází ve vhodné "pozici", z níž může díky novým kartám Radeon RX 480, 470 a 460 pokračovat v růstu. Cílem prý může být až 85 procent uživatelů, kteří v segmentu mezi 100 a 300 dolary sáhnou právě po Radeonu. To je bezesporu odvážná předpověď a pokud se vyplní, jistě to bude vidět na podílu firmy, neboť právě po kartách mezi 100 a 300 dolary sáhnou zákazníci nejčastěji.

Zdroj: Fudzilla
reklama