reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD odhalilo budoucí procesory pro malé systémy

10.9.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD odhalilo budoucí procesory pro malé systémy
Společnost AMD zveřejnila další část své roadmap, která se tentokrát týká rychle rostoucího trhu s malými tzv. embedded systémy, kde chce nabídnout jak své klasické procesory x86, tak procesory architektury ARM. Dočkáme se tak nových APU...
Společnost AMD zveřejnila další část své roadmap, která se tentokrát týká rychle rostoucího trhu s malými tzv. embedded systémy, kde chce nabídnout jak své klasické procesory x86, tak procesory architektury ARM. Dočkáme se tak nových APU i CPU x86, tak celého SoC založeného na ARM a rovněž nové rodiny samostatných čipů s označením AMD Embedded Radeon, které přijdou na trh již v příštím roce.




- klikněte pro zvětšení -


Novinky jsou tedy rozděleny do třech tříd - vysoký výkon, nízká spotřeba a samostatné grafické čipy. V kategorii vysokého výkonu se tak dle roadmap objeví jede nový produkt, jenž nemá na co navázat, což jsou právě nové čipy s architekturou ARM. Nejdříve se tedy podívejme na tuto novinku s označením Hierofalcon.





Hierofalcon SoC budou tedy první 64bitové čipy ARM od AMD. Zaměří se na datová centra, komunikace a nasazení v podnicích, jimž nabídnou čtyři nebo osm jader ARM Cortex-A57 pracujících až na 2 GHz. Dále tu máme dvoukanálový přístup k pamětem DDR3/4 (64bit) s ECC a také podporu rozhraní 10 Gb KR Ethernet a PCI-Express 3.0. ARM TrustZone zase počítá s nasazením koprocesoru, jenž se bude starat speciálně o šifrování dat, a tedy o jejich ochranu. První vzorky Hierofalconů přijdou v 2. čtvrtletí 2014 a výroba odstartuje v druhé polovině roku.





Mezi výkonná řešení patří také Bald Eagle, což už jsou procesory a APU typu x86, takže není překvapením, že využijí architektury Steamroller a Graphics Core Next spojené do HSA (Heterogeneous System Architecture), na které toužebně čekáme také v oblasti desktopových APU. Předpokládaná spotřeba se vejde do 35 W, což ale budou moci inženýři sami částečně ovlivnit. Dostupnost je plánována na první polovinu roku 2014.





Steppe Eagle jsourovněž x86 APU, ale založené na slabší, ale energeticky méně náročné architektuře Jaguar a také grafických jádrech GCN. Poskytnout mají lepší poměr výkonu na watt než dnešní AMD Embedded G-Series APU a také vyšší pracovní frekvence přesahující 2 GHz. Dostupnost má být stejná jako v případě Bald Eagle.





Nakonec tu máme čipy Adelaar, které už nepatří mezi procesory či APU, ale mezi samostatné grafické procesory, konkrétně AMD Embedded Radeon GPU založené na architektuře GCN. K dispozici budou především na kartách formátu MCM (Multi Chip Module) se 2 GB vlastní paměti, ale také jako MXM pro mobilní počítače nebo standardní karty PCI Express. Nabídnou kompatibilitu s API DirectX 11.1, OpenGL 4.2 a OS Windows i Linux. K dispozici mají být také ještě v první polovině 2014.

Zdroj: TZ AMD
reklama