reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD ohlásilo první 14nm čipy vyrobené v GlobalFoundries

6.11.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD ohlásilo první 14nm čipy vyrobené v GlobalFoundries
Společnost AMD se pochlubila, že továrny GlobalFoundries pro ni již vyrobily první čipy pomocí 14nm procesu FinFET. Firma ještě neprozradila, které konkrétní čipy to jsou, ale ve vzduchu je cítit Zen.
Společnost AMD stále neprozradila, jaké výrobní procesy jakých firem využije pro výrobu svých dalších generací procesorů a grafických čipů, ale z dosavadního vývoje už můžeme leccos odhadnout. Dosud jsme mohli očekávat, že pro výrobu grafických čipů AMD použije 16nm proces FinFET+ firmy TSMC a pro výrobu procesorů generace Zen zase 14nm FinFET (14LPP) firmy GlobalFoundries. Může to být ale i jinak.





Co nám tedy AMD prozradilo? Ve vyjádření firmy se píše, že výrobní technologie firmy GlobalFoundries bude použita pro produkci různých produktů AMD, které nabídnout vysoký výkon i energetickou efektivitu a budou určeny pro osobní počítače, datová centra a další nasazení. Je tedy jasné, že AMD má v rukou již první 14nm čipy, které nyní bude testovat. Firma také potvrdila, že v příštím roce už naplno pojedou linky využívající 14nm proces Low Power Plus (14LPP) a výroba prvních vzorků je důležitým krokem k tomu, aby se to povedlo.

Ve vyjádření firmy se ale také píše, že proces 14LPP bude použit pro výrobu širokého spektra čipů CPU, APU i GPU, čili bychom tu mohli mít souboj 16nm GeForce a 14nm Radeonů, což by bylo zajímavější než klání grafických čipů vyráběných stejným procesem. GlobalFoundries přitom ohlašuje, že její 14LPP už je připraven pro produkci, takže výtěžnost už je dostatečně vysoká. Využita pro to bude továrna Fab 8 ve státě New York.

S touto zprávou můžeme spojit i to, že dle nezaručených informací již AMD dokončilo první testy procesorů Zen, které prý splnily jeho očekávání.

Zdroj: Fudzilla
reklama