reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Polaris 10: výkon prý srovnatelný s GTX 980 Ti

26.4.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Polaris 10: výkon prý srovnatelný s GTX 980 Ti
Společnost AMD slovy šéfa Radeonové divize už slíbila, že grafické karty s čipy Polaris budou především o výhodném poměru ceny a výkonu. Nyní to vypadá, že v tomto ohledu by na tom Polaris 10 mohl být dvakrát lépe než aktuální hi-end.
Dle nezaručených zpráv mají mít karty s čipy Polaris 10 za ceno 300 dolarů srovnatelný výkon jako GeForce GTX 980 Ti, a to při poloviční ceně, což jednoduše znamená dvojnásobný výkon za stejnou cenu. My jsme přitom očekávali, že letos již přijdou na trh karty, které přinesou dvojnásobný výkon oproti těm nejlepším z aktuální generace, ale toto by rozhodně také nebylo špatné.





Nyní je již jisté, že Polaris 10 nebude velký čip, tím bude až Vega 10 chystaný na příští rok jako nástupce čipů Fiji v aktuálních Radeon R9 Fury a Nano. Polaris 10 má nabídnout až 2560 stream procesorů čtvrté generace GCN, podporu pamětí GDDR5 a GDDR5X a spotřebu hluboko pod 200 W.




- poměr ceny a výkonu -


Pak je tu ale otázka, co by se stalo s dnešním hi-endem. Dle některých zpráv již NVIDIA dávno přestala zásobit trh velkými čipy Maxwell, jak se připravuje na nástup nových GeForce GTX 1080 a 1070. Ale co AMD a její Fury? Pokud má být Polaris 10 skutečně výkonnostně na úrovni GTX 980 Ti, a to s cenou jen 300 dolarů, pak by Fury už neměly na trhu co pohledávat. Málokdo by měl zájem o spotřebou náročné karty se starší architekturou, i kdyby se dostaly na cenově přijatelnou hladinu, takže pro Fury, Fury X a Nano by to nejspíše znamenalo konec a firmě AMD by na trhu zůstala jediná karta s čipy Fiji, a to zbrusu nový Radeon Pro Duo, který se teprve v těchto dnech dostává na trh.

Pokud jsou tedy informace o poměru výkonu a ceny nových Polaris 10 pravdivé, tak by Pascal od firmy NVIDIA neměl moc zaostávat a pro grafické karty s 28nm GPU by to znamenalo velice rychlý konec.

Zdroj: Game-debate
reklama