reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Polaris: architektura GCN 4.0 pro nové Radeony

4.1.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Polaris: architektura GCN 4.0 pro nové Radeony
Aktualizováno: Na světlo světa unikla prezentace divize Radeon Technologies Group, která nabízí dost nových informací o chystaných Radeonech. AMD tak mluví o architektuře GCN 4. generace, kterou označuje jako Polaris. Bude to tedy Polaris vs. Pascal.
Aktualizace: Společnost AMD nyní vydala zprávu, v níž potvrzuje níže uvedené informace a přidává k tomu, že nová GPU architektury Polaris budou vyráběna pomocí 14nm procesu FinFET. Je tedy jasné, že je bude vyrábět firma GlobalFoundries a možná také Samsung, od nějž má právě GloFo licencován 14nm proces LPP. Dále zpráva pokračuje v původním znění.




Zítra by měla společnost AMD sama a oficiálně představit novou architekturu grafických čipů, která dostala označení GCN 4.0 "Polaris". My se na ni ale můžeme díky prezentaci přinesené serverem Videocardz.com podívat již nyní. Informace o tom, že si AMD chystá architekturu Polaris, se objevily již před pěti dny, ale tehdy šlo ještě o spekulace. Objevil se jednak obrázek, který obsahoval text, dle nějž se chystá jistá efektivní architektura Polaris, což následně komentoval Raja Koduri (šéf nové divize Radeon Technologies Group) slovy, že Polaris (Polárka) je dnes 2,5x jasnější, než když ji v druhém století n.l. pozoroval Klaudios Ptolemaios. Okamžitě to převzaly servery mluvící o tom, že jde o 2,5x efektivnější architekturu pro nové grafické čipy a měly v podstatě pravdu.





Server Videocardz mluví o 16nm generaci grafických čipů, ačkoliv se v posledních týdnech objevily informace, že nové Radeony budou 14nm. O tom se ale prezentace nezmiňuje a stále mluví pouze o výrobním procesu s tranzistory FinFET, což je nám jasné už dlouho. Z úvodního obrázku prezentace můžeme také vidět, jak se nástup nových výrobních technologií zpomalil. Dříve byla k dispozici v podstatě každý rok nová, přičemž s nástupem 28nm technologie už byly problémy, které však byly jen předzvěstí toho, co bude následovat. Mezi 28nm a 16/14nm tak zeje pětiletá pauza.





První Radeony architektury Polaris se mají dostat na trh letos v létě a půjde tedy již o čtvrtou generaci GCN (Graphics Core Next). Té předcházejí tři, a to konkrétně GCN 1.0 (Tahiti/Cape Verde) z roku 2011, dále GCN 1.1 (Hawaii/Bonaire) z roku 2013 a konečně GCN 1.2 (Fiji/Tonga) z 2014/15. Můžeme také mluvit o GCN 1.0, 2.0 a 3.0, to je nakonec jedno.





Design GPU dostane řadu nových, respektive přepravovaných prvků, jako například geometrický procesor, L2 cache, paměťový řadič (očividně, když půjde o HBM2) a samozřejmě také shadery nové generace GCN 4.0. Bez bližšího výkladu je ale těžké mluvit o tom, co to bude znamenat a jaké změny můžeme očekávat. Něco ale k tomu mohou říci další obrázky prezentace.







AMD očekává především "historický skok ve výkonu na watt", což tedy bylo jasné už dříve, ale nyní tu jsou i nějaká čísla. Architektura Polaris má být se spotřebou 86 W stejně výkonná jako konkurence se spotřebou 140 W. Tato konkurence pochopitelně nebude Pascal, ale dnešní Maxwell a udávaná spotřeba víceméně odpovídá kartě GeForce GTX 970, ovšem vzhledem k tomu, že AMD srovnává s Polarisem kartu GeForce GTX 950, pak to nebude pouze spotřeba samotné karty. Modelu GeForce GTX 950 by se tak teoreticky měla vyrovnat karta se spotřebou nižší o 54 W. Není divu, že AMD také myslí na nabídku výkonných mobilních GPU pro herní notebooky a slibuje, že další optimalizace spotřeby budou následovat. Ostatně i se stále stejným 28nm procesem se AMD s NVIDIÍ dokázalo v průběhu let značně zlepšit.





Dále tu máme podporu moderních rozhraní HDMI 2.0a i DisplayPort 1.3, kódování a dekódování H.265 videa v rozlišení 4K a plánovaná dostupnost hotových produktů v polovině roku. Uvidíme, zda nám údajně chystaná prezentace této architektury přímo firmou AMD přinese ještě nějaké nové informace.

Zdroj: Videocardz.com
reklama