reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Polaris: objevilo se GPU velké 232 mm čtverečných, co to značí?

15.2.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Polaris: objevilo se GPU velké 232 mm čtverečných, co to značí?
Profil jednoho inženýra na LinkedIn ukázal, že pracuje na 14nm grafickém čipu vyráběném firmami Globalfoundries a Samsung, který zabírá plochu 232 milimetrů čtverečných. Jde tedy evidentně o jeden z chystaných Polaris.
AMD Polaris představuje chystanou generaci 14nm grafických čipů, která slibuje výrazný výkonnostní skok oproti starým 28nm GPU. Po několika letech tedy nastupuje v případě GPU nová výrobní technologie, kvůli čemuž se objevila i řada otázek, které se týkají především výkonu, efektivity a ceny.





Jurgen Hao má na svém profilu rozepsánu svou pracovní historii, kde je jako project F označeno samostatné GPU (dGPU) vyráběné procesem 14LPP vyvinutým firmou Samsung a používaným i v Globalfoundries. Toto GPU má mít velikost 232 mm2, takže by se mohlo jednat o budoucí mainstream generace Polaris. A dle všeho by tento mainstream měl mít svým výkonem blízko dnešnímu hi-endu.





Tuto informaci si můžeme dát i do souvislosti s tím, že AMD chce nabídnout v rámci nové generace grafických karet modely, jež by umožnily VR hraní i na podstatně levnějším hardwaru. A právě zmíněné GPU by se mohlo stát základem takových karet, neboť samo o sobě není o moc větší než takový 28nm Trinidad XT (Pitcairn XT) na kartách řady Radeon R9 370X. Ty tedy na našem trhu nenajdeme a co se týče o stupeň nižších R7 370, jde o modely s cenou pod 4000 Kč s daní.

Jakému GPU z dnešní generace by tedy měl Polaris s velikostí 232 mm2 výkonnostně odpovídat? Nelze počítat prostě s tím, že půjde o 14nm čip, takže v porovnání s 28nm bude mít dvojnásobnou efektivitu, a tedy stejný výkon jako 464mm2 28nm GPU (tím by se dostal na úroveň R9 390X). Ono by to mohlo být ještě lepší, neboť AMD slibuje i vyšší efektivitu a ze starého vyjádření šéfa radeonové divize vyplývá až 2,5x efektivita: "Polaris is 2.5 times brighter today than when Ptolemy observed it in 169 A.D". Tím bychom se dostali dokonce až k dnešním nejlepším GPU od AMD, tedy Fiji XT. To ale samozřejmě pouze za předpokladu, že by 14nm architektura Polaris skutečně byla 2,5x efektivnější než dnešní generace. Vedle toho už vůbec nelze odhadnout, o jaký čip se vůbec jedná a jaké bude mít zaměření či použití. Může jít o desktopové GPU, mobilní GPU nebo něco, co se nakonec ani nedostane na trh.

Zdroj: wccftech
reklama