reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD potvrzuje nedostatek karet Fury, bude ale lépe

20.7.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD potvrzuje nedostatek karet Fury, bude ale lépe
Nedávno se objevila zpráva, že poptávka po grafických kartách AMD Fury X a Fury je tak vysoká, že ji výrobce nedokáže uspokojit. Na trhu se tak dosud neobjevily některé speciální verze karet, ovšem AMD slibuje, že se situace zlepší.
Společnost AMD totiž potvrdila, že výroba čipů Fiji a pamětí HBM (High Bandwidth Memory) se navyšuje dle předpokladů. Současný nedostatek pak šéfka společnosti Lisa Su vidí pozitivně, a to tak, že zákazníci mají o karty zájem. Ale byla by určitě raději, kdyby se poptávku dařilo uspokojovat, však AMD nyní více než kdy jindy kvůli slabým tržbám potřebuje z každého úspěšného produktu těžit maximum. Je tak jistě dobře, že karty Fury přijdou na trh v celkem čtyřech verzích, z nichž dvě se už na něj dostaly a dále očekáváme nejdříve malou R9 Nano a pak dvoučipovou verzi.




- chystaná dvoučipová Fury -


Problémy firmy AMD s vysokou poptávkou jsou ale jistě daleko příjemnější než ty, které zažila v minulém roce, kdy splaskla bublina vytvořená těžením Bitcoinů pomocí grafických karet. Pro to se hojně používaly systémy právě s grafickými kartami od AMD, které prováděly nezbytné výpočty a šlo především o výkonné a drahé Radeony R9 290X a 290, jichž byl v jeden čas na trhu dokonce nedostatek. Zájem o ně pak ale opadl, a navíc se jich majitelé začli zbavovat, což přímo ovlivnilo finanční výsledky firmy AMD. Právě v říjnu minulého roku nastoupila Lisa Su na pozici CEO namísto Roryho Reada a začala se více zajímat o vyvážení poptávky a nabídky, což se jí nakonec podařilo, a tak můžeme předpokládat, že i nyní je to její priorita.

Něco podobného zažila také společnost NVIDIA, když v minulém roce vypustila na trh úspěšné grafiky GeForce GTX 980 a GTX 970 generace Maxwell. Ty také začaly z obchodů velice rychle mizet a trvalo pak několik týdnů, než se NVIDII podařilo zajistit stabilní dodávky.

Nyní má tedy AMD na trhu jednak vodou chlazené Radeony R9 Fury X a pak o něco slabší R9 Fury se vzduchovým chlazením. V příštím měsíci se objeví Radeon R9 Nano pro malé, ale výkonné sestavy (především s deskami Mini ITX), který slibuje vysokou efektivitu a vyšší výkon než R9 290X. A nakonec nás někdy na podzim čeká dvoučipová vlajková loď jako náhrada za R9 295X2, která by ji měla se svými 17,2 TFLOPS zadupat do země. Čipy Fiji jsou dle různých testů velmi flexibilní co se týče napájení a efektivity a snížený limit spotřeby jejich výkon nesrazí tak, jak by se mohlo zdát. Více k tomuto tématu najdete na stránkách Tom's Hardware, kde spotřeba snížená o 100 W přinesla v průměru pouze 10% nižší FPS.

AMD se také rozpovídalo o investicích do vývoje příštích hardwarových produktů. Firma slíbila, že i přes chabé tržby a složitou finanční situaci nebude svému výzkumnému a vývojovému (R&D) oddělení krátit finance. Uvědomuje si, že potřebuje mít ve vývoji konkurenceschopné produkty.





Výdaje firmy AMD na R&D v posledních desetil letech klesly téměř o polovinu ze 432 milionů na 225 milionů (čtvrtletně), ale to v podstatě odpovídá tomu, jak se vyvíjely tržby. Ovšem nyní jsou tyto výdaje na výzkum na stejné úrovni, jako byly před deseti lety, kdy AMD ještě vyvíjelo pouze procesory a potřebné platformy a ne také grafické karty. Společnost ATI totiž AMD akvizovalo až v roce 2006.

Investoři a analytici se od AMD dozvěděli, že financování R&D bude mít vysokou prioritu a firma také udělá vše, aby včas přišla s ohlášenými produkty, které jsou plánovány pro příštích 18 měsíců. Mezi ně tak můžeme počítat procesorovou platformu Zen a také chystané grafické karty s paměťmi HBM2, pro něž firma využije 14nm nebo 16nm výrobní proces FinFET u GlobalFoundries či TSMC. O tom jsme se ještě nic bližšího nedozvěděli.

Zdroj: WCCFtech, KitGuru
reklama