reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD potvrzuje sjednocení socketů, bude pouze AM4

11.1.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD potvrzuje sjednocení socketů, bude pouze AM4
Společnost AMD v rozhovoru pro PC World oficiálně potvrdila, že její tři současné sockety postupně skončí a nahradí je jediný, chystaný AM4. V tom budou pracovat výkonnější i slabší APU a klasické procesory.
V současné době má AMD na trhu desky se třemi aktuálními paticemi. Je to jednak AM3+ pro procesory AMD FX, pak FM2+ pro APU a nakonec nejnovější AM1 pro úsporná APU Kabini. Firma se je ale chystá postupně poslat do důchodu a nahradí je socketem, který bude jako jediný určen pro její desktopové procesory x86. V nejbližší době to tak budou Bristol Ridge, stále 28nm APU, jejichž příchod odstartuje i nástup socketu AM4. My ale budeme čekat především na nástupce dnešních AMD FX "Summit Ridge", jež jako první dostanou 14nm jádra architektury Zen.





Toto všechno pak potvrzuje i jeden obrázek z prezentace AMD, z nějž stejně jako z jiných dostupných zdrojů se ale zatím nedozvíme, kolik bude existovat různých verzí čipových sad. Zatím známe jen jejich souhrnné označení Promontory, v čemž můžeme vidět narážku na Promontory Summit, kde se setkaly první železniční dráhy společně protínající Spojené státy. Ale to jen na okraj.

Nicméně i tak je zřejmé, že AMD svou nabídku značně zjednoduší. Firma také již dříve potvrdila, že její první procesory s architekturou Zen dorazí na trh ještě v tomto roce, a to někdy v posledním čtvrtletí. Ještě tedy neklepají na dveře, ale ještě předtím se můžeme těšit na neméně zásadní produkty, a to nové grafické čipy vyráběné taktéž 14nm procesem, jež nedávno dostaly nové označení: AMD Polaris.

A ještě dříve než Polaris mají přijít na trh APU Bristol Ridge a Stoney Ridge, tedy jednak výkonnější mainstreamová APU s podporou DDR4, TDP až 95 W a aktuální generací procesorových jader Excavator a pak slabá APU, jež ale pravděpodobně nebudou určena pro žádný socket a přijdou v pouzdře FP4. Mělo by ale jít už o poslední procesory AMD, které v sobě ponesou odkaz architektury Bulldozer. APU vyráběná 14nm procesem s CPU Zen budou až Raven Ridge chystaná na rok 2017.


Ikona Odkaz na databáziAMD Summit RidgeAMD Bristol RidgeAMD FX "8000 Series"AMD A-Series "7000/8000-Series"
Produktvýkonné desktopové procesory FXmainstramová desktopová i mobilní APUvýkonné desktopové procesory FXmainstreamová APU "Kaveri/Godavari"
Architekturax86 Zenx86 Excavatorx86 Bulldozer/Piledriverx86 Steamroller
Proces14nm28nm32nm28nm
Max. počet jader8484
Architektura GPUNoneNext Gen GCNNoneSea Islands GCN
Max. TDP95 W95 W125-220 W95 W
SocketAM4AM4/FP4AM3+FM2+
South BridgePromontoryPromontory/SOCSB950A78/A88X
North Bridgeintegrovanýintegrovaný990FXintegrovaný
PamětiDDR4DDR3/DDR4DDR3DDR3
Příchod na trh2. pol. 20161. pol. 20162011-20142013-2015


Zdroj: PC World
reklama