reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představí GPU Vega již tento týden na CES

2.1.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD představí GPU Vega již tento týden na CES
Marketingové oddělení firmy AMD se v posledním období nebývale rozjelo a nyní při plných obrátkách slibuje oficiální představení architektury Vega v herní podobě na CES 2017. Tento veletrh začne již 5. ledna, čili ve čtvrtek.
AMD už minulý týden na svém Twitteru naznačilo, že se něco bude brzy dít a nyní bylo už zveřejněno celé video, které jednoznačně ukazuje, co to bude. Můžeme se těšit na to, že na CES 2017 se dozvíme podrobnosti o architektuře Vega, i když to zatím ještě nebude představení samotných produktů. AMD mluví konkrétně o technologickém preview, ale snad také dá vědět alespoň něco o tom, kdy nové karty přijdou na trh.





Video vyzývá k tomu, abychom se přidali k "radeonové rebélii", která je i o tom, aby VR nebylo pouze pro jedno procento uživatelů PC. Zde ale nejde o samotné VR, které zatím zajímá jen málo uživatelů, a to i z řad těch, kteří disponují potřebně výkonným počítačem. Jde právě o výkon samotných grafik a jeho poměr k ceně. V tomto ohledu se ostatně grafické karty v posledním roce posunuly dopředu, i když to má daleko ke zidealizované představě dvojnásobného výkonu za stejnou cenu. Nicméně to platí spíše o NVIDII, která představila řádné nástupce starých karet, čili karty s GPU Pascal. Co se týče AMD, to na generaci Radeonů 300 přímo nenavázalo a samotné karty s GPU Polaris můžeme vidět jako takovou mezigeneraci zcela postrádající high-end. Každopádně nyní je míč na straně firmy AMD, i když NVIDIA by ji o něj mohla rychle obrat. Záleží na tom, co nabídne slíbená GeForce GTX 1080 Ti.


Ovšem AMD stále pokračuje v oné rebélii, která odstartovala právě nástupem karet RX 400 a její další dějství má dle stránek ve.ga odstartovat aktuálně za cca tři dny. Cílové datum je tak 5. ledna ve 3 hodiny odpoledne.

A co můžeme od AMD očekávat? Mluvilo se o tom, že nepůjde pouze o jedno GPU, čili hi-end Vega, ale také o další nové karty. Ty by mohly být založeny na upravených čipech Polaris, jež by nabídly především vyšší takty. My již víme, že Vega dokáže nabídnout výkon 12,5 TFLOPS v FP32, takže strčí do kapsy i aktuální TITAN X a využít má paměti HBM2. O tom se hezky čte, ale většina zákazníků bude v praxi pokukovat po modelech nižších řad a i tady by AMD potřebovalo vzpruhu, aby začalo více ukusovat z podílu NVIDIE. To se týká i vylepšení poměru výkonu a spotřeby a právě zde má být Vega oproti konkurenci firmy NVIDIA rovněž lepší, takže její méně výkonné deriváty by na tom mohly být podobně. Uvidíme již brzy, jak to všechno je a také se už dozvíme, zda herní grafiky s čipy Vega přijdou ještě v prvním kvartálu. Pokud ano, tak to bude i díky CPU Ryzen pro AMD zdaleka nejdůležitější období za celé roky.

Zdroj: ve.ga

reklama