reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představilo Polaris i nástupce: HBM2 letos ještě nebudou

15.3.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD představilo Polaris i nástupce: HBM2 letos ještě nebudou
Dosud jsme měli za hotovou věc, že alespoň hi-end karty generace AMD Polaris využijí paměti HBM2. Namísto toho ale AMD představilo generaci, která se spokojí se stávajícími GDDR5 a HBM1. Podívat se můžeme také na další generace: Vega a Navi.
Na jednu stranu může být vynechání pamětí HBM2 zklamání, ale dle čerstvě zveřejněné roadmap firmy AMD se můžeme těšit na to, že příští tři generace grafických karet vždy přinesou velice slušné výkonnostní nárůsty. To lze vyčíst už z následujícího obrázku.





Máme tu tedy jako základ 28nm GPU, jež jsou ocejchovány výchozím označením 1x výkon/watt, zatímco chystané Polaris nabídnou v porovnání s nimi 2,5násobný výkon na watt, ovšem až generace Vega chystaná na začátek příštího roku má využít paměti HBM2. Nejspíše tedy právě ty především budou stát za vyšší energetickou účinností. V roce 2018 nás čekají čipy Navi, pro něž se počítá s ještě nepojmenovanou paměťovou technologií příští generace a pak je tu škálovatelnost. Lze se jen dohadovat, že by mohlo jít o nástupce dnešního CrossFire, který by efektivněji dokázal spřáhnout výkon více grafických čipů. A opět můžeme uvažovat o VR, pro které se mohou velice hodit dvě GPU, tedy každé vyhrazené jednomu oku. Především se ale můžeme těšit na to, že Vega má nabídnout o polovinu vyšší výkon než Polaris a Navi dokonce dvakrát, což je také slušné škálování.





Jak tedy AMD vysvětluje to, že karty Polaris ještě nevyužijí paměti HBM2? Především je třeba říci, že architektura Polaris byla vyvinuta i pro HBM2, což ale neznamená, že nemůže využít rovněž HBM1 a GDDR5. To tedy neznamená, že Polarisy musí využít HBM2. Firma se tedy vyjádřila tak, že dosud veřejně předvedla čipy Polaris pouze v konfiguraci s paměťmi GDDR5 a je důležité si uvědomit, že technologie HBM není v této době vhodná pro všechny segmenty, a to právě kvůli ceně. Co se týče mainstreamu, GDDR5 zůstávají tím nejvhodnějším řešením, které je rovněž efektivní a prostě životaschopné. Nyní je tedy už jasné, že prvních Radeonů s HBM2 se dočkáme až v příštím roce (Vega), a Polarisy by tak měly využít GDDR5 v případě středních a nižších modelů a HBM na výkonných kartách. To ale znamená, že ty budou stále s největší pravděpodobností omezeny kapacitou 4 GB. A jako obvykle, o GDDR5X nepadlo ani slovo.





AMD však slovy CEO Lisy Su slibuje, že z Polarisů budeme nadšeni, takže je zřejmé, že stagnující propustnost pamětí by měly vynahradit změny v architektuře, která dostupnou propustnost využije efektivněji. Šéf radeonové divize Raja Koduri zase ohlásil, že má za cíl, aby grafické čipy AMD "poháněly 90 % světových pixelů", čili jinými slovy si chce ukousnout 90 % z trhu, což je vzhledem k aktuální pozici firmy velice ambiciózní plán. A právě ten má firmě pomoci splnit především to, že přinese na trh postupně více a více energeticky efektivní GPU. Právě to má firmě více otevřít i mobilní trh, kde je otázka spotřeby mnohem ožehavější než u stolních počítačů.

Co se týče konkurenční firmy NVIDIA, pak je víceméně jasné, že ta v případě karet Pascal také nepředstaví modely s HBM2. V poslední době to sice vypadalo, že Samsung má před Hynixem, který tuto technologii s AMD vyvinul, ve výrobě HBM2 náskok, ale ten nebude velký. Jako vysoce pravděpodobné se tedy jeví to, že karty Pascal se stále spokojí s GDDR5 a hlavní výhodou bude přechod z 28nm technologie na 16nm FinFET.

Zdroj: AMD
reklama