reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představuje Bristol Ridge, oficiálně ale až na Computexu

5.4.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD představuje Bristol Ridge, oficiálně ale až na Computexu
Společnost AMD si pro dnešní den připravila malé předběžné ohlášení chystaných APU generace Bristol Ridge. Ta tedy oficiálně představí na Computexu na přelomu května a června, ale už nyní se můžeme podívat na předběžné testy.
AMD Bristol Ridge známe jako sedmou generaci APU, která by měla být jako poslední založena na procesorové architektuře Bulldozer a vyráběna 28nm procesem. Po ní už se budeme moci těšit na první 14nm procesory Zen, jež jsou chystány na podzim až konec roku a které využijí stejnou platformu s procesorovou paticí AM4. Bristol Ridge také mají využít paměti DDR4, jež už se dávno dostaly do cenové oblasti, která je přijatelná i pro běžné uživatele.





Společnost AMD oznámila, že Bristol Ridge oficiálně představí na Computexu, ovšem již nyní zveřejnila střípky informací, abychom snad nezapomněli, že jsou na cestě. Jednoduše řečeno, z hlediska výkonu můžeme dle AMD očekávat o 23 % vyšší skóre v 3DMarku 11 a o 5 % více v PCMark 8 v2.





Srovnávaný AMD Bristol Ridge byl testován v porovnání s modelem FX-8800P generace Carrizo, což je ovšem mobilní procesor, ale to nám může být nakonec jedno. Bristol Ridge měl výhodu v pamětech DDR4-1866, zatímco Carrizo se musel spokojit s DDR3, ale frekvence 1600 MHz zas tak o moc nižší není. Rozdíl ale i tak činí 17 procent navíc ve prospěch Bristol Ridge, přičemž právě na propustnosti pamětí značně závisí výkon APU. Zbytek zařídily úpravy v architektuře a jistě také tuning pracovních taktů.





AMD se také pochlubilo testem Cinebench R15, který ukazuje výkon jednoho jádra. Zde už vůbec není jasné, jaká APU byla testována, takže k nim nelze mít žádný komentář. AMD se evidentně snaží poukázat na to, že můžeme od Bristol Ridge očekávat vyšší výkon na jádro, přičemž opět půjde o mobilní čipy, když máme v tabulce i Carrizo a udávaná hodnota 81,82 odpovídá onomu FX-8800P. V případě ostatních dvou jsme ale v mlze. Zpráva od AMD je ale jasná, procesorová jádra budou zase o něco silnější, ale žádná revoluce to pochopitelně nebude. V textu ale jsou i nějaké chyby, jako třeba že se testu zúčastnil FX-7600P s 8 GB paměti DDR4, jenomže Kaveri pochopitelně takové paměti nepodporují.

Ze zprávy se dozvíme alespoň o jednom chystaném novém čipu, jímž bude FX-9830P, který nebude určen pro 1866MHz paměti, ale ideálně pro DDR4-2400 MHz. Dozvíme se také o různých konfiguracích, které se představují pod heslem Work faster, play longer. Znamenat to bude nejspíše nastavitelný výkon daný maximálním TDP a taktem pamětí. Pro potřebu výkonu tu tak je 35W TDP a DDR4-2400 a pro delší výdrž na baterie 15W TDP a DDR4-1866.

Uvidíme, s čím AMD na Computexu přijde s ohledem na desktopová APU. Je pochopitelné, že se snaží zaujmout spíše mobilními čipy, kde má lepší šance než v desktopovém světě. My jsme tady ale zvědaví právě na novou platformu s AM4, takže o ní snad bude Computex také.

Zdroj: TZ AMD
reklama