reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD připravuje řešení propojující mobilní počítače a desktopové grafiky

1.3.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD připravuje řešení propojující mobilní počítače a desktopové grafiky
Společnost AMD se chystá prosazovat standardizované řešení, díky němuž budou moci uživatelé mobilních počítačů přijít domů a napojit si je na modul s desktopovou grafikou. Co přesně si tedy AMD chystá?
Myšlenka propojit notebook s desktopovou grafickou kartou není nijak nová a už také byla v řadě případů realizována. My jsme si třeba vyzkoušeli notebook MSI GS30, který takové řešení nabízí s využitím GeForce GTX 970, ovšem využívá k tomu vlastní rozhraní, které lze využít jen a pouze mezi ním a příslušnou dokovací stanicí. Vedle toho by bylo možné využít třeba rozhraní Thunderbolt, ovšem to je píseček Intelu a na ten AMD se svými snahami o vytvoření vlastního standardu nemůže. Musí tedy přijít s něčím jiným.





Je naprosto jasné, že základem pro takovéto řešení se stane rozhraní PCI Express, které je ostatně zahrnuto také v Thunderboltu. AMD ale zatím nezveřejnilo podrobnosti o svém řešení, ale už ukázalo prototyp hotového produktu, jenž obsahuje moderní Radeon (vypadá to na model R9 Nano). Vedle toho je na fotografii vidět ještě čtveřice portů USB, RJ-45 pro Ethernet, USB typu C a napájecí konektor, neboť je jasné, že takovéto zařízení bude potřebovat vlastní zdroj.

Obrázek zveřejnil Robert Hallock z AMD, dle nějž na trhu existuje prostor pro takovéto řešení. Jde o to, že lidé mají zájem o tenké notebooky, ovšem na nich si toho moc nezahrají. Pak už ale nebudou muset investovat do dalšího počítače a namísto něj využijí pouze modul se samostatnou grafikou, který bude také sloužit jako dokovací stanice, na niž budou napojeny příslušné periferie, monitor a domácí síť. Samotný notebook bychom tak pouze připojili jedním kabelem a nechali zaklapnutý ležet opodál. Opět, nejde o nic nového, ale také to není nic obvyklého. AMD chce takové řešení rozšiřovat pomocí nového standardu, který zde chyběl. Je jasné, že musí jít o dlouhodobě podporovaný standard, aby mělo pořízení takového řešení smysl. Samozřejmou výhodou totiž je možnost pozdější výměny grafické karty za lepší model.

Jde tedy právě o onu standardizaci, kterou řešení jako Alienware Graphics Amplifier a MSI Gaming Dock postrádají a výměna notebooku za jiný znamená, že nám bude celý modul s externí grafikou k ničemu. AMD ale bude muset nějak přesvědčit výrobce notebooků, aby jeho řešení přijali. Znamenat to bude pravděpodobně "pouze" zahrnutí speciálního konektoru s linkami PCI Express, jenomže vzhledem k nadvládě Intelu to nemusí být zrovna snadný úkol. Nicméně nikdo neříká, že by se takové řešení mělo objevit přes noc.

Zdroj: Robert Hallock
reklama