reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý jedná s AIB partnery o výrobě nereferenčních RX 6900 XT

30.10.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD prý jedná s AIB partnery o výrobě nereferenčních RX 6900 XT
Společnost NVIDIA si připravila vzhledem k posledním generacím trošku zvláštní absolutní hi-end v podobě GeForce RTX 3090. Ta je a není nástupcem starých TITANů a platí pro ni kupodivu i to, že ji mohou ve svých verzích vyrábět AIB partneři. 
NVIDIA se tak rozhodla, že žádnou ze svých nových GeForce Ampere nebude nabízet exkluzivně jen ve svém provedení. AMD však dle starších zpráv plánovalo přijít s vlastním hi-endem v podobě nového Radeonu RX 6900 XT (dříve označovaný i jako RX 6800 XTX) pouze v jedné vlastní a exkluzivní podobě. To potvrzuje i nová zpráva od Andrease Schillinga ze serveru HardwareLuxx, který hlásí, že AMD aktuálně se svými AIB (Add-in Board) partnery jedná o tom, zda jim přece jen neumožní přijít s jejich vlastními designy karet. 
 
 
Pokud by AMD nabízelo jen své verze Radeonu RX 6900 XT, pak je jasné, že peníze z jejich prodeje by šly jen do jeho kapsy. Na druhou stranu by ale zákazníci mohli očekávat, že půjde jen o základní verze karet s výchozím TBP, odpovídajícím napájením, chlazením atd. 
 
Jestliže ale AMD svým partnerům umožní vyrábět jejich verze, je jasné, že ti u doporučených či referenčních specifikací nezůstanou. Připraví i modely s posíleným napájením, vyšším limitem spotřeby, výkonnějším chlazením a pak i vyložené speciály s vodními bloky. Díky tomu by se zase AMD mohlo těšit ze schopnosti lépe konkurovat hi-endu NVIDIE, zvláště když TBP karet RX 6800 XT a RX 6900 XT je shodných 300 W, takže k dorovnání limitů konkurenčních karet ještě zbývá slušná rezerva. 
 
Radeon RX 6900 XT byl ohlášen na 8. prosince, čili do jeho vypuštění zbývá ještě téměř 6 týdnů. Pokud by se tak o možnosti připravit různé verze od AIB výrobců rozhodlo brzy, pak ty by nemusely být daleko v závěsu za modelem od AMD, alespoň co se týče verzí využívajících původní PCB. Ale uvidíme, o čem se AMD s výrobci dohodne a zda se tato spolupráce náhodou neomezí jen na možnost nalepit si svou značku na jinak identické karty, což by byla škoda. 


reklama