reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý nechá procesory Zen vyrábět v TSMC

24.9.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD prý nechá procesory Zen vyrábět v TSMC
Ačkoliv se všeobecně očekávalo, že společnost AMD pro výrobu procesorů Zen využije služeb GlobalFoundries, dle čínského Expreview to bude TSMC. To ovšem není pro příznivce této společnosti a zdravé konkurence dobrá zpráva.
Tato zpráva není zaručena, ale to nebyly ani dosavadní informace o tom, že AMD využije služeb GlobalFoundries. Co to tedy znamená? Dle Expreview se tedy procesory AMD s architekturou Zen budou vyrábět v továrnách firmy TSMC, která má připraven 16nm proces FinFET. GlobalFoundries si ale licencovaly lepší 14nm proces od Samsungu, čili v tomto ohledu má AMD už výrazně horší pozici než Intel, jehož 14nm proces je v porovnání s procesem Samsungu lepší, natož pak když jej srovnáme s tím, čím dnes disponuje TSMC. Intel má navíc na trhu již druhou generaci 14nm procesorů a i když s 10nm procesem nejspíše nepřijde včas, i tak bude mít pořád slušný náskok.





AMD se prý obává toho, že 14nm FinFET u GlobalFoundries bude nedostatečně produktivní a bude mít nízkou výtěžnost. Čili výroba čipů by postupovala pomalu a vzhledem k vysokému počtu zmetků by byla drahá. Stále jde spíše o fámy než o věrohodné informace, ale musíme si také uvědomit, že AMD stále nikde neuvedlo, jaký proces chce využít, a to ani pro výrobu další generace grafických čipů. Firma uvedla pouze to, že využije proces FinFET, což je ale stejné, jako by nic neprozradila. Nyní se tedy v případě CPU a GPU nové generace jazýčky vah přehouply ke 16 nm.




srovnání technologií Intelu, TSMC a Samsung/GlobalFoundries, aneb není 14 nm jako 14 nm


Můžeme rovněž připomenout, že AMD nemá s GlobalFoundries jen ty nejlepší zkušenosti. Kvůli problémům se zprovozněním 32nm procesu SOI musely být před čtyřmi lety téměř o rok pozdrženy procesory Bulldozer a APU generace Llano. Vypadá to tedy, že firma bude do poslední chvíle vyčkávat a rozhodovat se mezi lepším, ale potenciálně problémovějším 14nm procesem a jistějším 16nm. Jde také o to, že vlastník firmy GlobalFoundries, tedy vláda v Abu Dhabi, v reakci na snižující se ceny ropy na světových trzích přiškrtila financování. GlobalFoundries tak prý musí použít své vybavení původně určené pro 28nm výrobu i pro nový 14nm proces a právě to má být hlavní důvod nízké výtěžnosti.

Zato 16FF+ firmy TSMC má být dnes už v podstatě vyladěn a firma NVIDIA už potvrdila, že jej využije pro výrobu svých čipů Pascal, a to přitom nebudou žádní drobečkové. Pokud tedy nepovažujete za drobečka monolitické jádro složené z cca 17 miliard tranzistorů.

Zdroj: wccftech
reklama