reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý vylepšilo Polarisy, bude RX 485?

17.10.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD prý vylepšilo Polarisy, bude RX 485?
Obecně se ví, že grafické čipy AMD Polaris na tom nejsou ve srovnání poměru výkonu a spotřeby tak dobře jako konkurenční GeForce s čipy Pascal. Firmě se prý ale nyní podařilo tento poměr výrazně zlepšit.
Aktuálně je situace taková, že mezi novými grafickými kartami AMD Radeon "Polaris" a NVIDIA GeForce "Pascal" jsou dva přímí soupeři, a to RX 480 a GTX 1060, kteří mají srovnatelný výkon. Pokud budeme porovnávat čistě jejich TDP, pak RX 480 má 150 W a GeForce GTX 1060 pouze 120 W. Nesrovnatelně výkonnější GeForce GTX 1080 má přitom TDP 180 W.





Aktuálně se naše zraky obrací spíše už k čipu Vega 10, který má už vytvořit více než důstojnou konkurenci i pro ty nejlepší Pascaly. Ještě dříve by se ale mohly na trh dostat i revidované čipy Polaris, což by šlo ze strany firmy AMD využít pro uvedení nových karet s případným pojmenováním RX 485, 475 a 465. Proslýchá se totiž, že firmě AMD, respektive spíše GlobalFoundries jako výrobci čipů, se podařilo značně vylepšit poměr výkonu a spotřeby.

Na základě čeho se ale o tom mluví? AMD se totiž chystá přijít na trh s tzv. embedded produkty, čili integrovanými řešeními, s novými čipy RX 480, které už mají mít TDP pouze 95 W. Modely RX 470 a RX 460 by pak měly mít také snížené TDP a RX 460 možná na pouhých 50 W. To představuje velice výrazné zlepšení a přímo se nabízí otázka, zda tyto embedded verze Radeonů nebudou na druhou stranu nějak osekány. Nebyl by velký problém značně omezit napájení, taktovací frekvence, a dosáhnout tím i značné úspory energie. Jenomže to má být spíše naopak. Nová verze RX 460 s TDP kolem 50 W prý nabídne dokonce i vyšší takty, čímž zvýší svůj výkon z 2,15 TFLOPS na 2,5 TFLOPS. Že by 14nm proces v GlobalFoundries už konečně dospěl a ukázal, co v něm vězí?

Představení revidovaných čipů Polaris by rozhodně mělo smysl už jen kvůli tomu, že AMD mluví jen o vysoce výkonných kartách s čipy Vega, vedle nichž by tak musely být stále k dispozici staré Polarisy. Nelze očekávat, že ty nové by nabídly vyšší počet shaderů nebo prostě jinou konfiguraci čipu (alespoň tedy ne lepší), ale co se týče pracovních taktů, zde rozhodně je kam jít. Však v porovnání s moderními GeForce se Radeony drží u země a maximum 1266 MHz v případě turba u RX 480 skutečně není nic úžasného. Pokud by tak AMD mělo k dispozici lepší čipy, mohlo by vypustit na trh karty s nižší spotřebou a vyšším výkonem jako novou "pologeneraci" nebo i v rámci celé nové generace, jíž bude vévodit Vega 10. Ostatně máme ještě v živé paměti karty jako Radeon R9 285, která nastoupila jako lepší verze R9 280X. Tehdy ale šlo o nový grafický čip, ne pouze lépe vyrobený starý.

Jako vždy se necháme překvapit, co si pro nás AMD přichystá.

Zdroj: KitGuru
reklama