reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon R9 300 budou prý představeny až v červnu

6.3.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon R9 300 budou prý představeny až v červnu
Konkrétně na veletrhu Computex v Taipei má být představena nová série grafických karet AMD Radeon R9 300, která zaútočí na řadu GeForce GTX 900. Ta se na trhu již zabydlela, a tak AMD bude muset zákazníkům nabídnout opravdovou kvalitu.
Grafické karty NVIDIA GeForce GTX 900 mají velmi dobrý poměr výkonu a spotřeby, ovšem AMD jim už nyní celkem dobře konkuruje svou cenovou politikou, nicméně v poslední době jeho podíl na trhu se samostatnými grafikami velmi klesá. Potřebuje tedy čerstvou krev, kterou dodá nová série Radeonů. Jak dříve udávaly zdroje na Dálném Východě, které mají k informacím obvykle nejblíže, alespoň jeden nový Radeon měl být představen už tento měsíc. Ovšem tento plán byl prý zrušen.





Dle KitGuru můžeme očekávat představení celé řady Radeon R300 na Computexu, který proběhne na samotném začátku června. Čili to potrvá ještě celé čtvrtletí, a to prý z toho důvodu, že v prodejních kanálech je ještě moc Radeonů starší, respektive té aktuální generace. Čili AMD prý chce počkat, až se sklady vyprázdní.





Jeden by přitom očekával, že vzhledem ke klesajícímu podílu na trhu se AMD bude snažit své karty dostat na trh co nejdříve (zvláště dokud je ještě živá aféra s paměťmi karty GeForce GTX 970), ovšem stejně tak je jasné, že pak by to měli prodejci s naskladněnými kartami velmi těžké. Nové karty budou vůbec první, které nabídnou paměti typu HBM (High Bandwidth Memory), jejichž výhoda odpovídá jejich názvu. Jde tedy o vysokou paměťovou propustnost, které jsme se u pamětí HBM věnovali již dříve. AMD prý v současné době má novou generaci v podstatě již připravenou a nyní ji pouze dolaďuje. Proslýchá se také, že Radeony R300 budou velmi výkonné, a to především ve vysokých rozlišeních 4K a 5K, což by z nich učinilo to pravé pro hi-endové herní sestavy.

AMD prý také plánuje vypustit do světa celou škálu karet Radeon R300, které budou opravdu založeny na nových čipech. Firma tak chce dle KitGuru nabídnout jen málo nových modelů, které budou ve skutečnosti jen staré karty s novým označením. To by se mohlo týkat především čipu Tonga, který je dnes využíván u modelu Radeon R9 285. I proto prý čeká na to, až se zásoby karet ve skladech a již vyrobených GPU ztenčí.

Uvidíme tedy, zda má KitGuru pravdu, nebo se skutečně ještě v březnu dočkáme prvního Radeonu R300.

Zdroj: KitGuru
reklama