reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon R9 380X: plná Tonga se chystá na listopad

29.10.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon R9 380X: plná Tonga se chystá na listopad
AMD Radeon R9 380X bude představovat vůbec první kartu, která využije plně vybavený grafický čip Tonga, respektive tedy Antigua. Můžeme mluvit o Antigua XT, jenž má na příslušné kartě dorazit příští měsíc.
Dříve se tedy mluvilo o tom, že AMD Radeon R9 380X dorazí na trh již v tomto měsíci, ale to už se s nejvyšší pravděpodobností nestihne. Objevit se ale má už v tom příštím, což potvrdil již jeden z partnerů firmy AMD, společnost Powercolor.





Na stránkách firmy Powercolor bylo také potvrzeno, že tato karta bude mít 256bitové rozhraní a už předtím bylo jasné, že Radeon R9 380X bude využívat GPU s architekturou GCN 1.2 a plných 2048 Stream procesorů, vedle toho 128 texturovacích jednotek (TMU) a nakonec 32 rasterových jednotek (ROP).

Co se týče pamětí, základem budou 4 GB GDDR5 RAM, které této kartě budou muset stačit, však stejnou kapacitu má i dnešní hi-end AMD v podobě karet Fury. Tam je to ale dané omezením ze strany první generace pamětí HBM. Mezi obrazové výstupy patří Dual-Link DVI, HDMI 1.4 a Display Port 1.2. Samozřejmostí je podpora API Vulkan a DirectX 12 a vedle toho tu máme podporu XDMA CrossFire a můžeme mluvit o osmi jednotkách ACE (Asynchronous Compute Engines).

Antigua XT by měl mít TDP kolem 200 a 220 W, to vzhledem ke 190W TDP Radeonu R9 380 a můžeme očekávat, že díky podobnému designu obou karet budou mít AIB partneři firmy AMD rychle připraveny různé verze nové karty s různými chladiči. AMD se může také těšit na to, že obsadí segment trhu, pro který NVIDIA nemá konkurenci, pokud se tedy splní to, že R9 380X přijde s cenou 249 USD.

Zdroj: wccftech
reklama