reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon RX 460: testy už jsou na světě

8.8.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon RX 460: testy už jsou na světě
Respektive byly, neboť je server PurePC po zveřejnění zakrátko stáhl, ale to už se obrázky s grafy rozeběhly do světa. Ještě před oficiálním představením karty Radeon RX 460 se tak můžeme podívat na to, jaký výkon můžeme čekat.
AMD Radeon RX 460 bude třetí a zatím i poslední model se 14nm čipem Polaris. Nyní to ale už je Polaris 11, který obsahuje pouze 896 Stream procesorů a nabídne výkon kolem 2 TFLOPS. Dá se tak dnes označovat za low-end mezi herními kartami, čemuž odpovídá i to, že TDP této novinky bude pod 75 W, neboť ta nenese žádný přídavný napájecí konektor. Očekávat můžeme cenu 99 amerických dolarů.





Samotné AMD ve své prezentaci mluví o tom, že tato karta zvládne i přes 90 FPS v rozlišení 1080p, což ale platí především pro internetové hry pro více hráčů, jako je DOTA 2, World of Warships, atd. Co se týče AAA titulů s náročnou grafikou jako Crysis 3, nový Doom a další, to už bude zcela jiné, neboť v takovém případě je 90 FPS ve Full HD naprosto nedosažitelné.





Radeon RX 460 provozuje svých 896 Stream procesorů na 1090 až 1200 MHz, což opět nejsou takty, jež by se mohly rovnat novým kartám Pascal od NVIDIE. Základní modely RX 460 využijí 2 GB paměti GDDR5 na 128bitovém rozhraní a taktu 7 GHz (efektivně), takže dosáhnou propustnosti 112 GB/s stejně jako starší GeForce GTX 960. Pak by ale měly nastoupit i 4GB varianty. A jako moderní karta nám RX 460 podporuje Display Port 1.3 / 1.4 HDR a sama staví na architektuře GCN 4.0.

Slíbené benchmarky můžete zhlédnout na serveru Videocardz, přičemž nás může zajímat především to, zda Radeon RX 460 zvládne náročnější hry v rozlišení Full HD při hratelné snímkovací frekvenci. Otestován byl třeba Crysis 3 a Doom, oba na Full HD při vysoké kvalitě s vyhlazováním, kde se výkon RX 460 v Crysis 3 vyrovná kartě GTX 750 Ti, což je první generace Maxwellu a v Doomu nám Radeon za touto kartou i přes API Vulkan zaostává a propadá se už na neakceptovatelných 23 FPS. GeForce GTX 750 Ti má mimochodem 60W TDP, přičemž jde o dva a půl roku starou kartu s 28nm čipem, takže z tohoto srovnání nepůsobí efektivita RX 460 moc dobře. Nicméně nový Radeon umí být i lepší než GTX 750 Ti, což předvedl ve Fallout 4 (31 FPS) nebo ve Far Cry Primal (42 FPS). V třetím dílu Zaklínače bychom už měli z nároků slevit, neboť s SSAO a AA se výkon propadal až na 23 FPS a v průměru nedosáhl na 30 FPS. Nad 30 FPS se ale dostaneme v novém Hitmanovi, Rise of the Tomb Raider či v Project Cars.

Můžeme doufat, že AMD ještě pro tuto kartu vyladí ovladače, a ta tak předvede ještě něco navíc. Už takto se dá ale říci, že zvládne většinu moderních AAA her na Full HD, vysoké detaily, a to alespoň při 30 FPS. U těch nejnáročnějších titulů ale budeme muset slevit z vyšších nároků a vypnout třeba vyhlazování hran nebo celkově snížit detaily.

Zdroj: Videocardz
reklama