reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD RDNA 3 se rýsuje: mainstreamové Navi 33 s 80 CU?

3.5.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD RDNA 3 se rýsuje: mainstreamové Navi 33 s 80 CU?
Dobře víme, že NVIDIA vypustí na trh novou generaci grafických karet v příštím roce a AMD by jí mělo vyjít vstříc pomocí svých karet založených na RDNA 3. A zatím se dle údajných 80 CU nekoná žádná senzace, alespoň na první pohled.
Grafické karty AMD s RDNA 2 jsou na trhu od konce minulého roku, ale s dostupností je to špatné, i když AMD slibuje, že v druhé polovině tohoto roku se situace výrazně zlepší. To ale pochopitelně nezávisí jen na něm, takže uvidíme, v každém případě dnes ještě není na trhu celá řada Radeonů RX 6000, neboť čekáme alespoň na jeden další model a na novou řadu ještě nenastal čas. 
 
 
Dle informací, které předložil Yuko Yoshida (aka KittyCorgi), jenž loni vypustil do světa přesné informace o generaci NVIDIA Ampere, máme očekávat následující: 
 
"Navi 33 (?) = Navi 21 + Next Gen IP Core"
 
To tak znamená, že Navi 33, pokud se tak bude jmenovat, má mít stejnou konfiguraci jako dnešní Navi 21, čili 80 CU a výsledných 5120 Stream procesorů. Ovšem mikroarchitektura bude pochopitelně odlišná. 
 
Jenomže je třeba si uvědomit, že Navi 33 nemáme považovat za nástupce Navi 21, ale Navi 23, čili čipu s 2048 Stream procesory pro řadu Radeon RX 6600. To by tak znamenalo více než stoprocentní nárůst počtu Stream procesorů mezi generacemi, což vypadá až příliš dobře, ale kdo ví, třeba AMD provede podobnou věc jako NVIDIA v generaci Ampere, kde máme také mnohem vyšší počet FP32 jednotek, ovšem to má svůj háček
 
AMD ovšem slíbilo, že RDNA 3 nabídnou podobný nárůst výkonu jaký předvedly RDNA 2, takže nějakým způsobem se toho docílit musí. Ve hře je také hi-end Navi 31 v podobě MCM GPU, čili vícečipového řešení, které by využilo třeba dva čipy po 5120 Stream procesorech, ale necháme se spíše překvapit, co přinesou další úniky nebo i informace od AMD, neboť dnes můžeme zatím jen spekulovat.


reklama