reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD reaguje na problém Radeonu RX 480 se spotřebou

4.7.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD reaguje na problém Radeonu RX 480 se spotřebou
Nová grafická karta Radeon RX 480 byla přijata ve většině případů kladně, ovšem objevil se problém, který si žádá řešení. Občas se stane, že karta si vezme ze slotu PCI Express více, než je zdrávo. AMD se chystá to řešit.
Někteří recenzenti zjistili, že karta překračuje 75W limit spotřeby ze samotného slotu PCI Express x16, což uvedl především server Tom’s Hardware, dle jehož zjištění si karta vezme z tohoto slotu až 90 W. AMD již na tento problém reagovalo a uvedlo, že pracuje na nápravě. Dle dostupných informací bude stačit softwarová oprava v ovladačích karty a nové verze chce AMD vydat již zítra.





Čerství majitelé grafických karet Radeon RX 480 už také v některých případech provedli své testy a řada z nich zjistila něco podobného jako recenzenti. Vypadá to tedy, že náprava přijde hned, ale jinak není vůbec jasné, proč mají Radeony zvýšenou spotřebu na slotu PCI Express a zda to snad nesouvisí s tím, že by energie z přídavného konektoru nestačila, neboť RX 480 dokáže snadno překročit spotřebu, která by vyplývala z jeho oficiální hodnoty TDP. Ostatně se spotřebou této karty celkově to není moc růžové, neboť je výrazně vyšší než u GeForce GTX 1070, na niž ale RX 480 svým výkonem nemá.

Dále bylo potvrzeno, že GPU Polaris 10 má opravdu 2304 shaderů (36 CU) a ne 2560 shaderů (40 CU), jak někteří doufali. To znamená, že Radeon RX 480 využívá maximum toho, co generace Polaris dokáže nabídnout a nebude tu žádná jednočipová RX 490 s vyšším výkonem, maximálně tak dvoučipová karta s tímto označením nebo až výkonnější GPU nové generace, čili Vega.





AMD také bez zbytečného humbuku zprovoznilo webové stránky Radeon.com a zatím je důvod, proč o tom firma netroubí do světa. Tyto blogové stránky v této době totiž obsahují jen několik článků na témata týkající se virtuální reality, přijetí nového Radeonu RX 480, aplikace WattMan či shánění betatesterů pro Radeon Software. Časem by se na stránkách mohla objevit i sekce s novými ovladači a seznam aktuálních karet s jejich specifikacemi, což je stále na amd.com.

A nakonec se podíváme na nový způsob označování Radeonů. Co se týče aktuální generace, pak ta bude obsahovat dvě subsérie v Radeon 400: RX 400 a 400. Karty s označením RX nabídnou alespoň 1,5 TFLOPS výkonu a 100 GB/s paměťové propustnosti. AMD také potvrdilo, že bude používat karty s označením RX 4x5, čili například RX 485, což značí přípravu nových revizí, které budou o trošku lepší než staré verze. Analogii můžeme vidět třeba u karet Radeon HD 7970 a 7970 GHz Edition.

Uvidíme, zda takové Radeony 460 budou či nebudou patřit do subsérie RX, ale vyšší zájem vzbudilo to, že tu bude celkově devět skupin určující druhé číslo v označení Radeonů 400. Čili RX 480 patří do osmé skupiny, takže tu budou ještě Radeony RX 490 a později možná RX 495. To by mohla být dvojčipová karta s Polaris 10, nebo právě Vega, pokud se AMD rozhodne, že s jejím nástupem neodstartuje rovnou novou sérii.

Zdroj: Videocardz
reklama