reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD revoltuje, alespoň v kampani pro Polaris

13.6.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD revoltuje, alespoň v kampani pro Polaris
Forbes přinesl informace o tom, jak se AMD bude snažit propagovat své nové grafické čipy Polaris na kartách Radeon RX 400. Firma pojala svou kampaň jako revoltu či povstání a zaměří se na běžné hráče hledající dobrý mainstream.
Když se podíváme na nabídku firmy NVIDIA, pak ta aktuálně má na trhu už obě horké novinky, čili GeForce GTX 1080 a GTX 1070. Jenomže v souladu s očekáváním není cena ani modelu GTX 1070 nijak lidová. Ve Velké Británii za ni zákazník dá v případě Founder's Edition asi 400 liber a v Německu či Francii pak 500 eur, což odpovídá i cenám v našich obchodech, ale partnerských nereferenčních verzí, jejichž ceny by měly být nižší. Český zákazník tak za svou GTX 1070 dá alespoň 13 tisíc korun s daní, a to právě za Founder's Edition a partnerské verze paradoxně přijdou ještě dráž. Staré GeForce GTX 970 ve srovnatelné podobě karty pak přijdou na nějakých 8500 Kč a když si vezmeme, že GTX 1070 je asi 1,7x výkonnější než GTX 970, tak je zřejmé, že z očekávané výhody lepšího poměru výkonu a ceny nezůstalo skoro nic. Alespoň tedy zatím a je třeba si počkat, zda se situace na trhu nezačne lepšit.





To by právě mohla zajistit společnost AMD, která si chystá karty Radeon RX 400 s čipy Polaris a pro jejich podporu připravuje také revoltující kampaň. Raja Koduri, šéf radeonové divize, už dříve proklamoval, že Polaris bude především o poměru výkonu a ceny a nezbývá než doufat, že v tomto případě to tak opravdu bude. Z okolních obrázků je zřejmé, že AMD má opravdu za cíl oslovit větší základnu zákazníkům a nabídnout jim dostatečný výkon třeba pro virtuální realitu. Z toho vyplývá, že Polarisy by opravdu měly nabídnout výrazně lepší poměr výkonu k ceně. Koncové ceny na trhu ale AMD neovlivní tak snadno, však prodejci a distributoři si pod sebou nebudou podřezávat větev stanovením nízkých cen nových Radeonů v tom případě, když bude v prodejních kanálech ještě dost těch starých.





Nicméně můžeme se podívat na to, jaké jsou dle Forbesu cíle divize AMD RTG. Ve zkratce jde o prestiž, dobře a snadno fungující VR systém, lepší ovladače, širší možnosti pro přetaktování a rozumná investice. Co se týče přetaktování, mluví se především o ovládání napájecího napětí a ohledně investic jde o to, aby i karta za 200 dolarů měla před sebou dlouhou životnost s podporou ze strany výrobce. Na druhou stranu, prosazování VR je sice pro výrobce karet také velice důležité, neboť se všeobecně doufá, že půjde o hlavní motor dalšího vývoje a potřeby výkonu, ale kdo je dnes ochoten zaplatit za grafickou kartu "jen" 200 dolarů, ten asi nebude pokukovat i po headsetech Oculus Rift či HTC Vive za 600 a 800 dolarů.

Zdroj: Forbes
reklama