reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 2000 přijde s vylepšeným 14nm procesem

22.5.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 2000 přijde s vylepšeným 14nm procesem
Konferenční hovor následující po setkání s analytiky přinesl potvrzení procesorové roadmap firmy AMD, která se týká procesorů Zen. Potvrzeno také bylo, že už Zen 2 budou tvořeny 7nm procesem.
Na konferenčním hovoru tak AMD potvrdilo, že někdy v příštím roce budou následovat přímí nástupci generace Ryzen, pro něž se počítá s využitím už velice vyspělého 14nm procesu (14nm+). Však ten už poté bude postupně nahrazován 7nm technologií, alespoň ve firmě GlobalFoundries. Můžeme tak očekávat, že někdy na jaře 2018 přijdou na trh procesory Ryzen série 2000, od nichž ale nelze očekávat velké změny. Spíše půjde jen o trošku vyšší takty nebo jiná ne tak zásadní vylepšení.





Poté už mají nastoupit nejspíše v roce 2019 procesory generace Zen 2, o jejichž obchodním označení můžeme zatím jen spekulovat, ale nikdo by se asi nedivil, kdyby šlo o Ryzen 3000. Pro ty už se oficiálně počítá s použitím 7nm procesu a dle toho, co víme o výrobních plánech firmy GlobalFoundries, mohlo by jít ještě o "standardní" litografii, kterou ale nedlouho poté má nahradit už EUV - extrémní ultrafialová litografie. Je ale otázka, zda tomu tak bude a už Zen 2 nebudou tvořeny pomocí EUV, která ostatně dle plánů GlobalFoundries má nastoupit už na začátku roku 2019. O tom tak lze jen spekulovat.

Pro další rok tu pak je ještě zanesena generace Zen 3 tvořená také 7nm procesem a v tomto případě by mělo jít o další podstatné vylepšení celé architektury, čili ne jako to, co očekáváme ještě v rámci první Zen pro příští rok. AMD ale nebude do té doby zahálet. Ještě nás čekají low-endové Ryzen 3 a pak také první APU založená na architektůrách Zen a Vega.
reklama