reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se vrací, tržby rostou a firma míří k ziskovosti

22.7.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD se vrací, tržby rostou a firma míří k ziskovosti
Společnost AMD se po několika hubených kvartálech opět vrátila nad hranici jedné miliardy tržeb za jeden kvartál. Dostala se tak i z vysokých ztrát a míří k ziskovosti, neboť firma očekává silný růst i v tomto kvartálu.
Společnost AMD tak za uplynulý kvartál utržila 1027 milionů dolarů, což dle GAAP principů představovalo provozní výdaje 8 milionů, ale čistý příjem 69 milionů (0,08 USD na akcii). Dle non-GAAP principů je zisk z provozní činnosti 3 miliony a čistá ztráta 40 milionů (0,05 na akcii), což je stále daleko od ideálního stavu, ale při porovnání s předchozími kvartály jde o daleko lepší výsledek. Celkový dluh firmy zůstal na 2,24 miliardách.





Prezidentka a CEO Lisa Su k tomu řekla, že lepší finanční výsledky zajistily především grafické a tzv. semi-custom produkty, mezi něž patří také speciální APU vyráběná pro moderní konzole. Zájem má být také o nové grafické karty Radeon RX 480 (brzy se k nim přidají také RX 470 a RX 460) a vedle toho i o 7. generaci APU A-Series.

Stále tedy je co zlepšovat. Firma stále i po oddělení radeonové divize od procesorové mluví celkově o segmentu Computing and Graphics, který jí přinesl tržby 435 milionů. To je sice mezikvartálně o 5 procent horší, ale meziročně o 15 procent lepší. Onen mezikvartální pokles mají mít na svědomí předeším procesory a čipové sady, zatímco meziroční zlepšení jde zase na vrub mobilním procesorům (či spíše APU) a grafickým kartám. O výrazně lepší finanční výsledky se ale postaral především segment Enterprise, Embedded and Semi-Custom, který zaznamenal tržby 592 milionů dolarů, což je mezikvartálně lepší o 59 procent a meziročně o 5 procent.

Prodeje nových Radeonů RX 480 se ale plně promítnou až do výsledků za aktuální kvartál, v němž AMD předpokládá, že tržby v mezikvartálním srovnání porostou o 18 (+/- 3) procent. To by znamenalo nějakých 1212 milionů dolarů, což by firmu vrátilo na úroveň tržeb z konce roku 2014 s výhledem na další růst. Můžeme tak doufat, že AMD má to nejhorší už za sebou a my se můžeme těšit na jeho další produkty jako procesory Zen nebo grafiky Vega.

Zdroj: TZ AMD
reklama