reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se vrhá na ARM

30.10.2012, Jakub Doležal, aktualita
AMD se vrhá na ARM
Ano, čtete správně! Dvojce na poli x86 se v posledních letech daří čím dál tím hůře, a tak hledá nové příležitosti. Právě expandující trh s ARM procesory je dle vedení AMD tím správným směrem. AMD se v oblasti x86 čipů dlouhodobě příliš...
Ano, čtete správně! Dvojce na poli x86 se v posledních letech daří čím dál tím hůře, a tak hledá nové příležitosti. Právě expandující trh s ARM procesory je dle vedení AMD tím správným směrem.

AMD se v oblasti x86 čipů dlouhodobě příliš nedaří a s každou novou generací svých procesorů spíše dohání ty předešlé od Intelu. Jedinou záchranou udržení na trhu je tak prodej procesorů za velmi nízké ceny. Z toho plynou mizerné marže a v samotném důsledku prakticky kontinuální ztráta, která táhne celou společnost ke dnu.




Podobné čipy nás v budoucnu čekají v řadě zařízení, první budou servery


Z výše uvedených důvodů se tedy AMD doslova vrhlo na oblast, kterou prozatím nechávali oba x86 velikáni ležet ladem. Je jím samozřejmě raketově rostoucí trh s ARM procesory, které prozatím našly uplatnění především v mobilních zařízeních, tedy tabletech a chytrých telefonech.




V ústředí ARMu po včerejšku nejspíše mohutně oslavují


Nicméně Nvidia i Samsung si mohou prozatím vydechnout, tedy alespoň pro stránce Tegry či Exynosu. AMD se totiž na tuto část trhu nyní nechystá a své úsilí směřuje na pole serverů. Cílem má být vytvoření modulárních serverů se škálovatelností výkonu přesně dle potřeb zákazníka (mluvilo se o Facebooku či Yahoo). Mobilní platformy jsou v hledáčku také, ale přijdou jistě až mnohem později. AMD zkrátka nemá na tak velký přerod dostatek financí.




Plány má AMD připravené, ale jak je na tom s testovacími vzorky?


Základním pilířem budoucích měsíců bude projekt s označením Opteron. AMD ve spojení se společností ARM představí více-jádrové serverové řešení s podporou 64 bitových instrukcí. Na projektu prý již pracují vybrané skupiny a dle lehce vyhýbavých odpovědí během včerejší tiskové konference usuzuji, že se teď vývoj nalézá někde mezi rýsovacími prkny a prvními testovacími vzorky, takže na reálné nasazení si musíme počkat.




Odbyt na poli serveru má AMD zajištěné skrze největší partnery jako HP či Dell


Samotné AMD slibuje vstup na trh nejdříve v roce 2014, nicméně už nyní s ním počítá například Dell. Přítomní manažeři také několikrát uklidnili přítomné novináře, že vody x86 rozhodně neopouští, tedy alespoň prozatím. Do budoucna by nás tak navíc mohly čekat zajímavé symbiózy ARM a x86 architektury a v tomto ohledu by mohlo AMD zasadit Intelu řádný zásah.

Od Intelu se podobné zásadní změny asi nedočkáme, neboť spoléhá na svůj Atom. Nebo snad přijde v následujících měsících obrat? Co si o tom myslíte vy?

Zdroj: zde a zde
reklama