reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se zasadí o optimalizaci softwaru pro Ryzen, skutečně je potřeba

3.3.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD se zasadí o optimalizaci softwaru pro Ryzen, skutečně je potřeba
Procesory AMD Ryzen jsou bezesporu dobré, ovšem není divu, že v řadě úloh mají problémy. Jde například o herní testy, kde SMT v procesorech Ryzen nepracuje jak má. AMD ale už zaselo semínko změn.
Řada recenzentů přišla na to, že pokud funkci SMT (slouží ke zpracování dvou vláken jedním jádrem) na procesorech Ryzen vypneme, ve hrách nám to spíše pomůže než uškodí. Například Hexus.net testoval Total War: Warhammer, kde vypnuté SMT zvýšilo FPS ze 79 na 86 a podobné to bylo s Hitmanem. V PC Perspective a jinde zase přišli na to, že v mnoha AAA hrách má Ryzen v rozlišení 1080p velké propady výkonu oproti Kaby Lake i Broadwell-E.




Ryzen dominuje, ale zdaleka ne vždy


AMD už na tyto informace stačilo reagovat, a to slovy Johna Taylora z marketingu, který uvedl, že vývojáři softwaru si prostě musí na Ryzen zvyknout a odladit svůj software pro něj. Samotné AMD pro to učinilo už první kroky, když rozeslalo na 300 vývojářských sad především herním vývojářům, kteří by tak měli optimalizovat své budoucí i existující herní tituly pro až 8jádrová a 16vláknová CPU Ryzen. Ještě v tomto roce má počet těchto sad vzrůst na více než tisíc. Dá se říci, že problémy byly očekávané, a to právě především s SMT. Však Intel má svůj Hyper-threading mezi desktopovými procesory už od roku 2002, kdy jej dostalo Pentium 4 s jádrem Northwood a AMD dosud na svých procesorech nic takového nemělo. Je tak logické, že tato nová architektura nebude hned po svém uvedení na trh zcela podporovaná a bezproblémová.

Optimalizaci svého softwaru pro Ryzen už ohlásila na GDC Bethesda, v jejímž případě se to týká také podpory Vulkanu. Ozvali se také z Oxide Games, kteréžto studio stojí za Ashes of the Singularity, což je dnes už spíše než hra populární benchmark. Oxide říkají, že optimalizace pro osmijádrové Ryzeny skutečně přinášejí výrazné zvýšení výkonu, což bychom měli brzy poznat. Ostatně jak ukazuje test serveru Tom's Hardware, vylepšovat skutečně je co, neboť aktuálně Ryzen dostává v této hře od procesorů Intel pěkně na frak a výsledky také ukazují problém s SMT.





O procesory Ryzen je přitom mezi zákazníky velký zájem, jak ukazují i prázdné sklady velkých zahraničních obchodů, z nichž první dodávky zmizely velice rychle. Vývojáři tak budou mít důvod své hry a software obecně pro tyto procesory optimalizovat, ale to chce čas. V případě hry Ashes of the Singularity by měly optimalizace dorazit velice brzy, což platí prý i o Total War: Warhammer, takže tyto hry nám asi nejdříve ukáží, jaká zlepšení můžeme očekávat.

Zdroj: Hexus.net
reklama