reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD slibuje agresivní ceny procesorů Zen

26.11.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD slibuje agresivní ceny procesorů Zen
Na světlo světa se dostaly nové střípky informací o procesorové generaci Zen, která má dostat společnost AMD znovu do souboje hi-end procesorů a desktopových platforem. Co nám tedy AMD slibuje?
Zatím je ještě příliš brzy na to, aby firma stanovila přesný termín nástupu nových procesorů na trh. Mluví tak prostě o 4. kvartálu 2016, takže procesory Zen by měly být připraveny pro předvánoční sezónu. Půjde ale čistě o CPU, zatímco APU generace Zen se představí až někdy v roce 2017. AMD uvádí, že tato první zenová APU dosáhnou výkonu srovnatelného s PS4 a Xbox One, a to v mobilní podobě.





Můžeme se těšit na CPU Zen se 4, 6 nebo 8 jádry a později možná i více. AMD slibuje, že půjde o relativně malé čipy s vysokou energetickou efektivitou, které přijdou za zajímavé ceny a dobře konkurovat procesorům Core. Zde je právě rozdíl v tom, že mainstreamové Core jsou všechny vybaveny integrovanou grafikou, kterou řada uživatelů ani nepotřebuje. A když se podíváme na strukturu čtyřjádrového procesoru Skylake,tak uvidíme, že běžné IGP 9. generace zabere přibližně třetinu celkové plochy, takže jeho vynecháním lze značně ušetřit.




Intel Skylake


Procesory AMD Zen FX budo určeny pro nový socket AM4 a použité čipové sady mají být srovnatelné s tím, co nabízí a v příštím roce nabídne Intel. Vedle toho se počítá se zbrusu novými funkcemi určenými pro zabezpečení, jež budou přímou součástí hardwarové výbavy.

AMD má také pracovat na APU, jež přijde v roce 2017 a využije paměti HBM. Není ovšem možné zatím říci, zda půjde jen o první vlašťovku, nebo se APU s HBM stanou již v roce 2017 standardem. Spíše to vypadá na první případ vzhledem k tomu, že se mluví o výkonu srovnatelném s dnešními konzolemi. Však jejich výkon není na dnešní poměry kdovíjak úžasný (PS4 má cca 1,8 TFLOPS). Spíše tedy můžeme uvažovat o tom, že většina nových APU se Zen bude určena pro pokud možno co nejrychlejší paměti DDR4.





Zdroj: wccftech
reklama