reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Stoney Ridge: poslední výkřik Bulldozeru

23.6.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Stoney Ridge: poslední výkřik Bulldozeru
AMD nedávno dokončilo dokumentaci popisující chystanou platformu Stoney Ridge, která má za úkol zajistit architektuře Bulldozer ještě poslední pozornost, než ji nahradí očekávaný Zen. O co tedy půjde?
Pokud máme říci ve zkratce, o co v rámci platformy AMD Stoney Ridge půjde, pak to budou nízkospotřebová APU založená na jádrech x86 Excavator a celkem 5 Compute Units pro socket AM4. Půjde také o platformu, která by měla přijít vedle Bristol Ridge, která v příštím roce nahradí dnešní Kaveri a Kaveri Refresh.





APU Stoney Ridge prý vypadají jako "Carrizo přetnuté vejpůl", takže není divu, že půjde o nízkospotřebové modely. Zajímavé na nich je, že AMD zde poprvé využije socket AM4 (ten bude určen i pro Bristol Ridge), což by logicky měl být nástupce AM3+ využívaného pro procesory AMD FX bez integrované grafiky. A vzhledem k tomu, že polovina Carriza jsou dvě jádra Excavator tvořící dvě Compute Unit, zbývající tři musí dát dohromady stream procesory architektury GCN integrovaného Radeonu. V porovnání s tím mají ta nejlepší dnešní APU čtyři procesorová jádra a osm jednotek GCN (512 shaderů), takže je zřejmé, že Stoney Ridge budou mít přinejlepším 192 shaderů.

Vedle pouzder pro socket AM4 tu budou také verze FP4 a FT4 pro mobilní zařízení. Zatím není známo, jakým výrobním procesem budou Stoney Ridge vytvořeny a jakou budou mít spotřebu. Mluví se o 14 W a možném využití již 14nm procesu, což by celkem dávalo smysl vzhledem k tomu, že ten byl připraven nejdříve práve pro nízkospotřebové čipy.

Výsledná APU mají být určena pro HTPC a pravděpodobně využijí jednokanálový řadič pro DDR4. Však v době, kdy přijdou na trh, by už paměti DDR4 měly přinejhorším stát stejně jako DDR3, což podnítí již brzy nástup platformy Intel Skylake. Nicméně i tak jde o poněkud podivnou platformu, která nám může připomenout procesory AMD se socketem AM1. Ovšem je ještě brzy na to, abychom ji hodnotili, protože o ní víme ještě málo a řada věcí se může změnit. Třeba budou Stoney Ridge i Bristol Ridge zrušeny a namísto nich nastoupí rovnou Zen, nebo tomu bude naopak a Zen bude odsunut, ale to doufáme že ne.

Zdroj: wccftech
reklama