reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD u Kaveri obětovalo výkon CPU ve prospěch celku

9.1.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD u Kaveri obětovalo výkon CPU ve prospěch celku
Již příští úterý by i v našich obchodech měly být dostupná nová APU Kaveri, která přinesou nejen jádra Steamroller a architekturu GCN, ale také zcela novou strategii firmy AMD. Čipy APU už získaly nejvyšší prioritu, takže se podívejme na to, co to znamená.
Společnost AMD dle posledních zpráv v podstatě rezignovala na snahu dohonit Intel v oblasti výkonných procesorů. V dohledné době nechystá nástupce procesorů FX, což znamená, že procesory AMD FX vedené modelem FX-8350 (respektive FX-9590 pro opravdové nadšence), tu s námi zůstanou přinejmenším po celý tento rok. Intel se tedy zdánlivě může se svými desktopovými procesory být v klidu, ovšem AMD se nerozhodlo složit zbraně, pouze je trošku obměnit.





Dosavadní generace APU Llano, Trinity a Richland byly vyráběny 32nm procesem SoI (Silicon on Insulator), který si firma vyvinula ještě sama, když vlastnila továrny a nyní je vyrábí GlobalFoundries. Tento proces se zvláště hodí pro výrobu vysoko taktovaných CPU, ovšem nově použitý proces 28SHP (28 nm Super High Performance) byl navržen tak, aby pokryl výrobu různých typů počítačových čipů, čili jde o takový univerzál. Už to pak ukazuje na fakt, že procesorová jádra u čipů AMD ustupují do pozadí a naopak GPU je stále důležitější. To je ostatně logické, protože jeho potenciál je daleko vyšší.





Nové Kaveri tak obsahují až 2,41 miliardy tranzistorů na ploše 245 mm2, což je o 85 % více v porovnání s Trinity či Richland, jež mají na stejné ploše 1,303 miliardy tranzistorů. Nevýhodou je, že proces 28SHP neumožní vytvořit procesorová jádra, která pracují na vysokých frekvencích, takže kdo bude porovnávat takt procesorů Richland a Kaveri, bude zklamán, protože jsme se nedočkali jeho navýšení, ale naopak poklesu. Nicméně architektura Steamroller s výkonem IPC (Instruction Per Clock) vyšším o 20% má zajistit, že výkon samotných CPU jader nebude u nových Kaveri nižší.





AMD u Kaveri už hovoří o celkovém výkonu až 856 GFLOPS, který zajistí celé APU a také můžeme vidět novou marketingovou strategii udávající 12 výpočetních jader. Kde se vzala? Pro začátek tu máme dva dvoujádrové moduly Steamroller, čili čtyři CPU jádra a pak mají nejlepší Kaveri celkem 512 Stream procesorů architektury GCN, které tvoří 8 GPU výpočetních jednotek. Celkem jich je tedy 12. Výkonnostní potenciál tu tedy zcela jistě je, ovšem pak už záleží na tom, zda používáme aplikace, které jej dokáží zapřáhnout, a to je ten největší problém.

Nicméně AMD už vsadila na APU, na která bychom dle jeho představ už neměli nahlížet jako na procesory se silným grafickým jádrem, ale na čipy skládající se ze 12 jader pod taktovou architektury HSA. Kaveri se také objeví v celé řadě verzí řady A se spotřebou od 95 W po 15 W a zaměří se na desktopové počítače, mobilní počítače i servery. My ostatně již brzy uvidíme, v jakém světle se Kaveri ukáží.

Zdroj: X-bit labs
reklama