reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD ukázalo Fiji, přijde brzy na kartách Radeon Fury

4.6.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD ukázalo Fiji, přijde brzy na kartách Radeon Fury
Doplněno o obrázky karty: Společnost AMD už konečně ukázala hmatatelný důkaz, že můžeme očekávat příchod grafických čipů Fiji s paměťmi HBM. Na trh přijdou 16. června, tedy za necelé dva týdny, v podobě karet AMD Radeon Fury.
Potvrdilo se tak to, co se šuškalo už řadu dní. AMD si pro své grafické karty s čipy Fiji vybralo speciální označení, podobně jako NVIDIA má své karty TITAN. Na trh přijdou AMD Radeon Fury, přičemž tento název není pro AMD nijak nový. Však někteří jistě pamatujete karty ATI Rage Fury a také dvoučipovou Rage Fury MAXX, která obsahovala dva čipy Rage 128 a snažila se konkurovat tehdejší NVIDIA GeForce 256.





AMD už také potvrdilo, že oficiální představení karet Radeon Fury proběhne 16. června, a to na akci E3. Tiskovka začne v 9 hodin ráno pacifického času, takže pro nás to znamená v 6 večer. Na fotografii, kde Lisa Su drží jeden ze vzorků čipu, můžeme jasně vidět čtyři paměti HBM, které jsou kolem něj osazeny. Čip je sám o sobě poměrně velký, ovšem díky tomu, že obsahuje už své 4 GB paměti, v důsledku zabere na kartě méně místa a i její návrh bude jednodušší. V neposlední řadě to také znamená, že daleko jednodušší budou moci být i vodní bloky pro takovéto karty, i když nesmíme zapomínat také na komponenty zajišťující napájení, zvláště když lze očekávat, že spotřeba karet Fury nebude nízká. Však ten nejvýkonnější model má mít vodní chladič v základní výbavě.

Viceprezident firmy AMD se již pochlubil, že Radeon Fury budou nejvýkonnější na světě, což je možná pravda, ale je otázka, jak moc by pak zaostávala zbrusu nová GeForce GTX 980 Ti. Doufejme ale, že předchod na paměti HBM se firmě AMD skutečně vyplatí a my uvidíme konečně něco zajímavého. Proslýchá se také, že vodní chladiče pro Fury dodala firma CoolIT a že tyto kary mají velmi krátké PCB. To díky tomu, že absencí čipů GDDR5 se uvolnilo místo a napájecí okruhy mohly být posunuty podstatně blíže ke GPU. Mají nabídnout šest fází a energii si budou brát především ze dvou osmipinových konektorů PCIe. Ty jsou teoreticky schopny dodat až 375 W, což snad nebude třeba. AMD ale doporučuje využít zdroj s výkonem alespoň 700 W, ale dle toho lze těžko určit spotřebu karty.


Ikona Odkaz na databázi
AMD Radeon Fury X
AMD Radeon Fury
AMD Radeon R9 390X
AMD Radeon R9 290X
název GPU
Fiji XT
Fiji PRO
Hawaii XT
Hawaii XT
počet shaderů
4096
?
2816
2816
paměti
4GB Stacked HBM
4GB Stacked HBM
8GB GDDR5
4GB GDDR5
paměťová frekvence
1 GHz
1 GHz
6 GHz
5 GHz
paměťové rozhraní
4096 Wide IO
4096 Wide IO
512bit GDDR5
512bit GDDR5
propustnost pamětí
512GB/S
512GB/S
384GB/S
320GB/S
takt GPU
1,05 GHz
?
1,05 GHz
1 GHz
hrubý výkon
8,5 TFLOPS
?
5,9 TFLOPS
5,6 TFLOPS
cena v době vypuštění na trh
?
?
?
$549


Server wccftech.com později přinesl také první obrázky, na nichž se ukazuje Radeon Fury X vybavený vodním chladičem. Karta dává na odiv nejen své tři DisplayPorty a jeden HDMI, ale také své velmi krátké PCB.





Především dle druhého obrázku, který ukazuje kartu pod chladičem, můžeme odhadnout její délku. Karta za konektorem PCIe by mohla mít cca polovinu délky samotného konektoru, čili by mohla celkově měřit nějakých 17 cm. Právě to je délka karet, které jsou vhodné pro malé sestavy založené na deskách Mini ITX, neboť ty mají rozměry 170 x 170 mm, takže karty je nepřesahují. AMD si to určitě uvědomuje, stejně jako to, že možnost instalace Fury X do malých herních sestav s deskou Mini ITX je výhoda, jakou konkurenční GTX 980 Ti a TITAN X nenabídnou.





Bude ale nutné zajistit prostor pro nejspíše 120mm radiátor integrovaného vodního chlazení a samozřejmě budeme muset využít i dostatečně výkonný zdroj, jak je uvedeno výše.

Zdroj: wccftech
reklama