reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD ukázalo také Summit Ridge, čili Zen

1.6.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD ukázalo také Summit Ridge, čili Zen
Ještě než se dnes podíváme na nová APU Bristol Ridge, zaměříme se na daleko zajímavější téma, a sice připravované procesory Summit Ridge známé jaké Zen. Lisa Su, CEO společnosti AMD, je ukázala na tiskové konferenci.
První procesory Zen (Summit Ridge) se mají na trh dostat ještě tento rok, a tak budou svádět souboj s poslední 14nm generací procesorů Intel, čili Kaby Lake. AMD přitom chtělo dle pozvánek představit hlavně nové Radeony a 7. generaci APU Bristol Ridge, ale Lisa Su si s sebou přinesla také zástupce svých prvních 14nm procesorů. Dozvěděli jsme se něco nového?





Spíše šlo o potvrzení toho, co se již dlouhou dobu vědělo nebo šuškalo. Summit Ridge mají potvrzeno 8 jader a schopnost zpracovávat 16 procesových vláken najednou, takže AMD připravuje vlastní verzi Hyperthreadingu. Procesory přijdou v podobě pro socket AM4, jehož éru odstartují ale APU Bristol Ridge. Zde Lisa Su potvrdila, že příslušné sockety a čipsety Promontory už doputovaly k výrobcům, kteří chystají příslušné základní desky, aby byli připraveni na nástup poslední generace 28nm desktopových APU. Už dlouho pak víme o slibovaných plus 40 procentech instrukcí za cyklus v porovnání s generací Bulldozer. AMD se nechystá s novými procesory překonávat nabídku Intelu, ale spíše ji dorovnat.





Architektura Zen se zaměří na různé trhy a nejdříve to budou právě desktopy. Pak nastoupí také serverové, mobilní nebo prostorově i spotřebně úsporné verze (embedded) pro další zařízení. Počítat s nimi také můžeme u další generace APU, ale to už dobře víme.





Mark Papermaster už také dříve potvrdil, že všechny nové produkty AMD (CPU, APU a GPU) chystané pro nejbliží období budou využívat výrobní proces 14LPP, který si GlobalFoundries licencovaly od Samsungu.





Na Zen je tak evidentně ještě brzy, neboť krom obecných prohlášení a slibů jsme se ještě nedočkali opravdu nových a zajímavých informací.

Zdroj: wccftech
reklama