reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD ukončuje podporu starých Radeonů

25.11.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD ukončuje podporu starých Radeonů
Příchod Radeon Software Crimson znamena ještě něco jiného než nástup přepracovaných a vylepšených ovladačů. Znamená to také, že grafické karty Radeon se starými architekturami VLIW4 a VLIW5 už nebudou mít přímou podporu.
Jedná se tedy o grafické karty s architekturou předcházející dnešní GCN, čili VLIW4 nebo VLIW5. Jmenovitě to jsou třeba Radeony HD 7600 nebo HD 8400, jejichž podpora ze strany AMD končí, takže pro ně už nebudou k dispozici nové ovladače. Společnost AMD však na závěr přišla s ještě jednou novou verzí, která tyto karty ještě podporuje, a to tedy v rámci nového Radeon Software Crimson. Pokud tedy už má skončit podpora starých karet, pak toto je vhodný způsob. Jejich majitelé se alespoň budou moci podívat na to, co jim nové ovladače mohou nabídnout a lépe se budou moci rozhodnout o koupi nové karty.





Společnost vydala konkrétně prohlášení, že grafické karty AMD Radeon HD 8000 Series (HD 8400 a nižší), Radeon HD 7000 Series (HD 7600 a nižší), Radeon HD 6000 Series a Radeon HD 5000 Series byly dne 24. listopadu 2015 naposledy optimalizovány, což znamená, že už patří mezi tzv. "legacy" produkty. A pro takové už nebudou určeny žádné nové ovladače. AMD se tak alespoň bude moci lépe soustředit na vývoj ovladačů pro karty s GCN čipy.

AMD Radeon Software Crimson Edition pro VLIW4 a VLIW5 jsou tedy k dispozici v beta verzi, čili ne jako WHQL ovladače. Pokud někdo bude pro tyto karty chtít certifikované ovladače, musí se spokojit s AMD Catalyst 15.7.1, které jsou určeny pro Windows 10, 8.1 a 7. Pro systémy Windows Vista a starší jsou zase určeny Catalyst 13.12.

Zdroj: wccftech
reklama