reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Vega rozběhala Doom ve 4K na 68 FPS

13.12.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Vega rozběhala Doom ve 4K na 68 FPS
Včera byl oficiálně představen akcelerátor Radeon Instinct MI25 vybavený grafickým čipem Vega, který má v disciplíně hlubokého učení překonat i nový TITAN X či Tesla P100. Každý se ale na předváděčce ptal na to, jak na tom bude Vega s hrami.
Radeon Instinct MI25 s GPU Vega poskytne hrubý výkon až 25 TFLOPS v FP16, což je v porovnání s akcelerátorem Tesla P100 (čip GP100) výrazně více, neboť NVIDIA má "pouze" 21,2 TFLOPS v FP16. Nová generace výkonných GPU od AMD tak vypadá velice dobře, ale na zvlášťní předváděčce v kalifornské Sonomě se mnoho lidí ptalo, jak AMD dokáže tento výkon přetavit pro účely her. Přeci jen tento trh je pro AMD velice důležitý stejně jako pro jiné výrobce PC komponent a samotná firma se chlubí, že dle Jon Peddie Research více hráčů využívá GPU Radeon než GPU NVIDIA a Intel dohromady:





Nic bližšího se o tomto průzkumu nedozvíme, ale lze jednoznačně předpokládat, že do toho patří jak APU, tak konzole Xbox a PlayStation. A také lze říci, že na integrovaných GPU Intel asi moc lidí nehraje, s čímž musel průzkum také počítat. Nicméně zpět k tématu.





Na události v Sonomě dle pořízených fotografií nechybělo PC vybavené grafickou kartou s čipem Vega, což už jistě nebyl Radeon Instinct MI25, neboť ten nemá ani obrazový výstup. Šlo tak o jistý prototyp, na němž běžel v rozlišení Ultra HD a na nejvyšší nastavení kvality Doom z letošního roku. Využito pak bylo přirozeně API Vulkan, na němž Radeony podávají v Doomu velice dobré výsledky.





O kartě samotné se z těchto materiálů dozvíme akorát to, že byla vybavena 8 GB videopaměti, což by měl být typ HBM2 a pak už se ukázalo, že její výkon stačí na 68 FPS. To je skóre, které je přibližně dvojnásobné v porovnání s AMD Radeon RX 480.

Můžeme si ale také všimnout ID karty, a to 687F:C1. To jsme už jednou viděli, a sice v testu hry Ashes of the Singularity, kde se uvažovalo o tom, jestli nejde o dvoučipový Radeon RX 490, nebo co je to za čertovinu. Nyní je už zcela zřejmé, že to opravdu byla Vega. Tyto výsledky ještě nelze brát jako konečné, však jde stále o prototypy karty a nikdo z nás nemůže tušit, v jakém stavu jsou její ovladače a zda GPU vůbec pracuje na finálních taktech. Můžeme ale říci, že AMD je opět krůček blíže k představení herních karet s GPU Vega a že už by to nemuselo dlouho trvat.

Dnes (nebo spíše až zítra) se také dozvíme nové informace díky akci New Horizon v Texasu. Ta odstartuje ve 22 hodin našeho času a snad přinese nové informace právě o nových kartách a také o procesorech Zen.

Zdroj: Hexus.net
reklama