reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vypustilo ovladače s Radeon Super Resolution

17.3.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD vypustilo ovladače s Radeon Super Resolution
Aktualizováno: AMD potvrzuje, že si pro zítřejší den chystá novou důležitou verzi svých grafických ovladačů, které dostanou do vínku funkci Radeon Super Resolution. Ta bude představovat univerzální verzi FidelityFX Super Resolution. 
Aktualizace: Společnost AMD právě vypustila do světa ovladače Adrenalin Edition 22.3.1 WHQL, které přinášejí slíbené technologie Radeon Super Resolution (RSR) Technology, AMD Link a Radeon Image Sharpening (RIS). O níže uvedeném Privacy View se však v poznámkách nepíše a také se bohužel ukázalo, že Radeon Super Resolution (alespoň zatím) nepodporují integrované Vegy. 
 
Dále zpráva pokračuje v původním znění:
 
FidelityFX Super Resolution (FSR) je v podstatě základ pro Radeon Super Resolution (RSR), který zařídí, aby FSR fungovala na všech hrách a nejen na těch, které tuto funkci přímo podporují. Máme se ale připravit na to, že RSR nebude v takovýchto případech fungovat stejně dobře jako přímo podporované FSR. Nebude totiž upscalovaná pouze 3D grafika, ale celý obraz včetně textů a menu, čili výsledek má být méně kvalitní, ale o tom se ještě přesvědčíme, a to už brzy. 
 
 
AMD pochopitelně považuje Radeon Super Resolution za významné vylepšení, takže se nás na ně snaží nalákat pomocí krátkého teaseru. Bude to totiž hlavní trumf v souboji s konkurenční technologií DLSS, která takto univerzální zdaleka není a uvidíme, zda někdy vůbec bude, což se vyloučit rozhodně nedá. 
 
 
Dle tohoto teaseru máme od RSR očekávat (až) 1,7x vyšší výkon, čili FPS, a to v případě že namísto nativního 4K/Ultra HD bude systém grafiku upscalovat na toto rozlišení z výchozích 1440p. To se týká konkrétně titulu Warframe testovaného na PC s Ryzenem 7 5800X a Radeonem RX 6700 XT, přičemž v jiných to samozřejmě může být odlišné. 
 
 
Co se týče kompatibility, nelze pochopitelně očekávat, že RSR bude k dispozici i pro majitele GeForce. V případě FSR je to možné, neboť jde o funkci ovládanou z prostředí nastavení jednotlivých her, ovšem RSR bude součástí radeonových ovladačů, které na systému s grafikou od NVIDIE nevyužijeme. 
 
Radeon Super Resolution by logicky měl fungovat stejně jako FidelityFX Super Resolution na kartách RX 400 a novějších a také na APU Ryzen, pokud ty splňují hardwarové požadavky dané hry. 
 
Vedle toho nové ovladače nabídnou ještě dvě novinky, a sice AMD Link pro streamování a hraní s přáteli na dálku a pak i AMD Privacy View, která má ochránit obsah naší obrazovky od slídivých pohledů, a to pomocí sledování očí kamerou. 


reklama