reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zastavilo optimalizace pro Mantle

9.7.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD zastavilo optimalizace pro Mantle
Už v březnu letošního roku jsme se mohli dozvědět, že AMD už moc nepočítá do budoucna se svým API Mantle, které stvořilo jako konkurenci pro DirectX. Nyní je už zřejmé, že Mantle končí, takže mu dejme sbohem.
AMD se tedy rozhodlo, že přestane optimalizovat a vyvíjet API Mantle pro své současné i budoucí grafické karty. Ty si tak ponechají podporu tohoto API, aby s ním mohly provozovat stávající aplikace a hry, ale další aktualizace již nečekejme.





Mantle vzniklo jako konkurence pro DirectX, která nabízela a nabízí na kartách Radeon podstatně vyšší výkon. Jenomže Microsoft začal s vývojem DirectX 12, které jsou do jisté míry reakcí na Mantle a také již dokáží daleko lépe využít stávající hardwarové prostředky. Můžeme tedy říci, že vývoj Mantle přestal mít smysl, když jeho největší výhoda byla v podstatě vymazána a v konkurenci stejně efektivních DirectX má tak pramalou šanci. Ovšem Mantle bude svým způsobem žít dál, neboť se stal základem pro nové OpenGL, které známe pod označením Vulkan.

Původní Mantle tak mělo jen krátký život a určeno je jen pro pár AAA titulů, mezi něž patří Battlefield 4, nový Thief, Sniper Elite III a Star Citizen, v nichž ale nabídne citelně vyšší výkon než DirectX 11. Jde tak u těchto her o příjemný bonus, za nějž majitelé karet AMD nic nedají.

Společnost AMD se nyní zaměří právě na Vulkan a DirectX 12, což je ostatně logické, však jde o dvě tradiční a dlouhá léta používaná API u PC, pokud tedy bereme Vulkan jako pokračovatele OpenGL. DirectX 12 budeme moci využít už zanedlouho, neboť na konci tohoto měsíce přijdou Windows 10, jichž bude nedílnou součástí. Mantle ale bude i nadále využíváno pro vývojové účely, například pro platformu LiquidVR pro virtuální realitu.

Zdroj: techPowerUp
reklama