reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.7.2015, Jan Vítek, aktualita
Už v březnu letošního roku jsme se mohli dozvědět, že AMD už moc nepočítá do budoucna se svým API Mantle, které stvořilo jako konkurenci pro DirectX. Nyní je už zřejmé, že Mantle končí, takže mu dejme sbohem.
Mr.Lolendo (259) | 9.7.201515:09
Mno ale aby to nedopadlo zase tak že vyjde DX 12 a MS zase usne. Pokud MS nebude aktivně vyvíjet DX12 jako vyvíjelo DX9 tak je to celé ve směs k ničemu. Je potřeba konkurence. Hlavně v API.
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 9.7.201515:23
Bude Vulcan. Uvidime, jestli Khronos group ukaze lepsi vyvoj a vysledky, nez MS.
Odpovědět1  0
Jimmz147 (145) | 9.7.201513:10
Já bych Mantle jako selhání neviděl. I když tedy pravděpodobně zanikne, alespoň ukázal, jak špatně na tom DirectX byl. Dá se říct, že díky němu bude DX12 o dost lepší. Byla by situace s DX12 stejná, kdyby se Mantle nikdy neobjevil? Dost pochybuju.
Odpovědět1  0
Rafan (336) | 9.7.201513:42
Ono by zřejmě žádné DX12 v nejbližších letech nevzniklo a až by vzniklo tak by přibyly jen nové technologie. Zřejmě hlavně z důvodu že ten drsný overhead pro CPU vyhovoval Intelu.
Odpovědět2  1
SpaceExplo (240) | 9.7.201512:00
AMD videlo, ze existuje moznost jak navysit vykon pro sve APU ­(kde CPU je trochu brzdou­) a vydalo Mantle. A hle Microsoft hned potom napadlo, ze by tutez myslenku mohl vtisknout do svych DirectX 12 ­- jaka to nahoda. AMD tedy Mantle ­"preda­" OpenGL a vlastne jsou vsichni spokojeni ­- teda asi krom AMD, ktery do Mantle venovalo penize v podobe vyvoje.

A ted jedna spekulativni otazka ­- kdyz vidim, ze na Linuxu jsou Bullldozer­-like­-FX CPU vykonove o dost srovnatelnejsi s Intel CPU, rikam si proc AMD neudela ­"CPU­-Windows­-driver­", ktery by vykon na Windows optimalizoval do podoby vykonu na Linuxu. Nevidim v tom zadny zazracny lek, to rozhodne ne.
Ale kdyz uvazime, ze podporu Inteliho HT zaradil Microsoft do Windows XP tesne pred­/po ­(nevim presne, ale sakra rychle­) vydani Pentium 4, zatimco ­"napravu­/korekci­" uzivani AMD Bulldozer­-modulu se Windows dockaly az kdesi rok po vydani a jen do Windows 8 a cosi­-cosi, tak by takovy krok daval smysl.
Zda to ovsem je ci neni mozne, vzhledem ke kodu Windows a vuli Microsoftu atd, tezko rict. Asi ne, protoze jinak by Microsoft proste Mantle ­"pridal­" k Direct X, misto aby znovu objevoval kolo :­-(
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 9.7.201512:43
Samo amd priznalo, ze bulldozer architektura byla krok spatnym smerem:

http:­/­/www.pcworld.com­/article­/2040045­/amd­-bridges­-road­-to­-arm­-with­-new­-lowpower­-x86­-server­-chips.html

Quote from Mr. Feldman ­(VP and GM of server division­):

"Bulldozer was without doubt an unmitigated failure. We know it.­"

"It cost the CEO his job, it cost most of the management team its job, it cost the vice president of engineering his job. You have a new team. We are crystal clear that that sort of failure is unacceptable.­"

Takze proc kopat do mrtvyho kone, stejne nevstane. Za rok a neco je tu Zen a Amd dostane posledni sanci uvest konkurenceschopnou architekturu na modernim procesu. Jestli selzou znovu, uzavre se jedna era IT, aby byla nasledovana erou dalsi.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 9.7.201516:40
Souhlasim plne s tim, ze kopat do mrtveho kone ­(tedy snazit se ­"vylepsit­") Bulldozer architekturu­/myslenku­/navrh je ted uz pase.

To, ze to byl krok spatnym smerem ­- s tim souhlasim tez, minimalne dle ­(ne­)uspechu techto CPU se da tak soudit ­(nemluve o tom, ze novy CEO musi vzdy prinest nejaky ten cerstvy vitr dostat rceni, ze nove koste dobre mete­).

Ovsem duvody neuspechu vidim jinde, nez v puvodnim napadu architektury samotne. Nesnazim se timto o vyvolani flame a nemuzu rozepsat vsechny duvody, ktere me k jednotlivym bodum vedou, jelikoz bych to psal asi hodinu, takze to zkusim jen zkratkovite:
­- napad na zvyseni poctu ­"jednodussich­" ALU a sdileni FPU mi pripada logicky, jelikoz vetsina pouzivanych aplikaci stejne porevazne pouziva celociselne operace
­- jestlize to Linux umi vyuzit korektne, proc to neumi Windows ­-> zcela se nabizi myslenka velmi uzka spoluprace Microsoftu s Intelem a tedy mozna neochota Microsoftu ­"opravit­"/adaptovat chovani jadra Windows vuci zcela jinemu ­"principu prace­". A ­"ukradeni Mantle myslenky­" do Direct X 12 by take davalo smysl ­- protoze jak nahore nekdo pise, Intelu to tak predtim vyhovovalo.
­- FX jsou porad na 32nm ­(nebo 28nm, ted fakt nevim­), ale presto dokazi na Linuxu jeste stale konkurovat i IvyBridge a v nekterych ­(ALU specifickych­) ukolech je i predehnat. Jak by to asi vypadalo, kdyby AMD mohlo vydat FX treba na 22nm nebo treba ted nekdy na 14nm?
­- rika­(lo­) se, ze skutecna realizace navrhu Bulldozer architektury nebyla ani zdaleka dokonala ­- myslim si, ze se delala v dobe kdy AMD prebiralo ATI a dost se tim ­"rozbilo­" jak financne tak organizacne ­- plus k tomu jeste komplikovany vyvoj APU. Nacez doladeni prichazelo postune s Piledriver a Excavator atd ...

Znovu opakuju, nesnazim se tim branit AMD ani nikoho presvedcovat, ze si ma jejich produkty kupovat ci ne. NEsnazim se ani ocernovat Intel nebo Microsoft ­- business je business a pokud je to v mezich zakone, tak se na ne proste nemuzeme ­"zlobit­" at uz udelali ­(nebo neudelali­) cokoli.

Chtel jsem jen napsat svuj nazor na to, proc se vlastne FX jako navrh­/architektura­/smer neuplatnil ­- a ze to mozna nemusi uplne tim pocatecnim napadem, jako spise dalsimi faktory, ktere nasledne tvori cely produkt.
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 9.7.201517:19
Je to trochu jinak. Sefarchitekt bulldozeru Mike Butler se specializuje na server cpu. Bulldozer byl navrzen po jeho ­(a proti vuli nekterych kolegu­) jako highend server a desktop CPU. Takove amd itanium. Neni nahoda, ze v optimalizovanych aplikacich ­(nikoliv jen OS, ale aplikacich psanych a prelozenych na jeho architekturu­) exceluje. To je umysl. Tak to melo byt. Koncept dojel na dve veci: jednak automatizovany nevrh, ktery byl o 20% vetsi a 20% pomalejsi, nez navrh rucni ­- ale taky podstatne levnejsi a rychlejsi. Druhy tvz. Pepickuv faktor ­(­"To by vedel i Pepicek­"): nikdo nebude psat a optimalizovat aplikace pro minoritni cast trhu. Ani intelu se to pres supermasivni investice s itaniem nepovedlo protlacit, intel chtel mit itanium v kazdem desktopu ­(!­), a dneska zustava v mission critical mainframech za $miliony. Za celou historii se to nepovedlo nikomu, etc.
Odpovědět0  1
del42sa (235) | 14.7.20157:42
V čipech totiž nejsou žádné standardní vodiče, spoje, tranzistory, součástky, v čipech jsou velmi nedokonalé varianty těchto součástech a mnoha parazitními a kvantovými efekty, ze kterých by normální elektronik nepostavil ani topinkovač, protože by mu na to scházely teoretické znalosti. Návrh čipu stejně musí nakonec vždy dokončit počítač, protože je to mimo možnosti člověka, takže veškeré x86 procesory a masky čipů jsou vždy výsledkem automatu ­(to jen, že jsem tu kdysi četl voloviny jako, že AMD navrhuje automat, Intel ručně­). Spočítat všechny parazitní efekty a umístit součástky na čipy s řádově miliardou tranzistorů by velký tým nejlepších odborníků světa možná pár tisícovek let počítal – a nebo to svěří automatu, jak to dělá AMD i Intel i jakákoli další firma.
Odpovědět1  0
Mr.Lolendo (259) | 14.7.201516:13
AMD má moduly. Tedy procesory skládá z modulů. Intel ne. Intel něco podobného udělal u C2Q6600 kde spojil dvě dvou­-jádra.

Návrh čipu dělat ručně je i víceméně nesmysl. Jasně že se to dělá strojově ale záleží na tom jak moc a potom záleží na následné ­"korektuře­".
Odpovědět0  0
del42sa (235) | 16.7.201510:11
však díky těm ­"ručně dělaným­" korekturám je čip schopný běhat až na 5GHz :o­) Zrovna Bulldozer používá až 80+ unique custom macros, bez nich by ta architektura nedávala vysoké frekvence ani náhodou...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.