reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zaútočí na profi trh s dvojitou Vega 10

5.10.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD zaútočí na profi trh s dvojitou Vega 10
Společnost AMD si na druhý kvartál příštího roku chystá novou profesionální kartu, která by měla nahradit aktuální model Radeon Pro Duo. Půjde o dvoučipovou Vega 10 slibující výkon přes 18 TFLOPS.
AMD se chystá v příštím roce vrátit NVIDII úder, který jí byl uštědřen s nástupem generace Pascal. Na tu AMD zatím nemá odpověď a měla by ji nalézt až generace GPU Vega, jež má v druhém kvartálu příštího roku přijít i ve dvojici čipů Vega 10 na jedné kartě. O tom již nezávisle na sobě mluví servery Fudzilla a především věrohodnější Videocardz. Ovšem ono nejde o informaci, která by byla nepravděpodobná, však dvoučipovou kartu s hi-end GPU jsme od AMD mohli očekávat.





Profesionálové budou moci využít výkon dvou GPU, kde každé nabídne 64 CU (Compute Unit), a tedy 4096 stream procesorů. Dále se mluví o 16 GB paměti HBM2 pro každý čip a opět je udávána propustnost "pouze" 512 GB/s. To není zrovna málo, ale na druhou stranu přesně to nabídly již paměti HBM1 a od HBM2 se očekávalo navýšení propustnosti. Oněch 512GB/s tak evidentně stačí a zde jde především o to, že paměti HBM2 už nejsou limitovány kapacitou, což je velká nevýhoda HBM1 s maximální kapacitou 4 GB, a tedy i výsledných karet s čipy Fiji.

TBP (Total Board Power), čili celková spotřeba karty, má dosáhnout 300 W, takže to bude mít jednoznačný následek ve snížených taktech GPU, aby ta mohla pracovat se sníženou spotřebou. Grafické karty s jedním čipem Vega 10 totiž zcela jistě nebudou mít spotřebu jen 150 W.

Od GPU Vega 10 se očekává výkon 24 TFLOPS v FP16 (Half-Precision), pro což mají mít tato GPU nativní podporu, takže se stejně jako Pascaly a další čipy od NVIDIE zaměří také na strojové učení. V případě Single Precision (FP32) by mělo jít o prostou polovinu, čili 12 TFLOPS, z čehož můžeme přibližně vypočítat i pracovní frekvenci takového GPU (stream procesory * takt * 2 instrukce za takt), což dává cca 1465 MHz. Dvoučipové řešení ale neposkytne dvojnásobek výkonu dvou jednočipových karet, a tak dvoučipová Vega 10 nenabídne 24 TFLOPS v FP32, ale "jen" cca 18 TFLOPS, takže lze očekávat takty mezi 1100 a 1200 MHz.

Toto monstrum má tak dorazit na trh ještě před polovinou roku 2017, ale my bychom ho mohli vidět již dříve, neboť AMD se s ním pravděpodobně bude chtít pochlubit. Především nás ale může zajímat nástup karet s jedním čipem Vega 10, mezi něž budou patřit i ty čistě herní a ty by měly dorazit ve stejném období. Ovšem profesionální karty s jedním čipem Vega 10 a 16 GB HBM2 by mohly dorazit ještě letos. První generaci Vega mají následovat už 7nm čipy Vega 20 a dále nová architektura Navi.

Zdroj: Fudzilla, VideoCardz
reklama