reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Zen a Intel Kaby Lake se přímo utkají na konci roku

4.3.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Zen a Intel Kaby Lake se přímo utkají na konci roku
Že AMD slibuje své první procesory s architekturou Zen na konec tohoto roku, to není žádná novinka. Ovšem procesory Intel Kaby Lake měly dorazit ještě dříve, ale jak to vypadá, nestane se tak a my je na trhu uvidíme nejdříve také na konci roku.
To znamená, že za řadu měsíců budeme moci přímo srovnávat 14nm procesory AMD Zen a stále také 14nm Intel Kaby Lake. Ty tak budou představovat podobně jako Haswell Refresh již třetí generaci procesorů Intel vyráběnou nezměněným procesem a až někdy v příštím roce by měly přijít slíbené 10nm Cannonlake. To tedy pokud posunutý nástup Kaby Lake neovlivní také je.





Nicméně bude vůbec možné přímo srovnat první Kaby Lake a Zen? Od AMD víme, že jeho první 14nm procesory se zařadí mezi výkonné desktopové modely, čili půjde o nástupce dnešních 32nm procesorů FX "Vishera". Pozdržení nástupu procesorů Kaby Lake ohlásil tchaj-wanský DigiTimes, dle nějž budou první tyto modely patřit do série U. To jsou tedy mobilní procesory, mezi něž dnes patří celá škála modelů od Celeronů a Pentií po Core i7. Nicméně zdroj informací říká, že první série Kaby Lake-U by se mohly objevit již ve třetím čtvrtletí a v listopadu či prosinci by měla odstartovat skutečně masová výroba všemožných Kaby Lake. Je tedy skutečně možné, že budeme moci přímo srovnávat nástupce dnešního Core i7-6700K (čili dle očekávání Core i7-7700K) s tím nejlepším, co nabídne AMD.

AMD se na vypuštění nových procesorů patřičně připraví tím, že na trh už dříve uvede novou platformu se socketem AM4. Ta již bude podporovat paměti DDR4 a jako první pro ni budou určena APU Bristol Ridge. Ta by měla představovat poslední generaci 28nm APU založených na původní architektuře Bulldozer. Pak již mají následovat APU s jádry Zen tvořená 14nm procesem.

Z Tchaj-wanu přišla také ještě jedna zpráva o tamních výrobců základních desek (což jsou v podstatě všichni výrobci desek). Ti mluví o architektuře Zen a platformě AM4 s nadějí a pochvalují si nárůst výkonu i cenovou konkurenceschopnost. To je pro AMD zvláště důležité, neboť dnes mají na trhu z hlediska výběru jednoznačnou převahu desky pro Intel. Stačí se podívat do nabídky našich prodejců, kde najdeme přes 480 modelů desek s čipsety Intel. Když spočítáme všechny desky se sockety AMD, těch je cca 120 až 130. Pokud jsou tedy výrobci desek z nové platformy AMD nadšeni, měli by to patřičně ukázat nabídkou budoucích modelů.

Zdroj: DigiTimes
reklama