reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: Zen bude moci konkurovat Skylake a nejen cenou

20.5.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD: Zen bude moci konkurovat Skylake a nejen cenou
John Taylor z AMD se rozpovídal o tom, jakou konkurenci pro aktuální procesory Skylake vytvoří chystaná CPU Zen. Dle něj půjde o rovnocenné soupeře, a to z hlediska výkonu, spotřeby i ostatních vlastností.
Pro AMD by byl nástup takové generace požehnáním, neboť již dlouhá léta musí Intelu konkurovat s využitím především jedné zbraně, a to nízké ceny. Pokud by vyslalo na trh procesory, jež by vytvořily důstojnou konkurenci pro aktuální Intel Core, mohlo by nastavit adekvátní ceny a začít konečně vydělávat. Přesně to slibuje šéf marketingu John Taylor, který doslova řekl, že: "Zen bude soupeřit s Intelem na poli výkonu, spotřeby i ostatních vlastností, ne pouze ceny".





Tak se John Taylor vyjádřil na setkání s novináři v Austrálii, kde prezentoval firemní strategii a produktovou roadmap pro letošní rok. Mezi hlavní produkty chystané pro letošní rok patří 7. generace APU (stále 28nm vycházející z architektury Bulldozer), vedle ní to budou brzy i GPU Polaris a ke konci roku právě procesory Zen. AMD má přitom začít s nabídkou těch nejvýkonnějších procesorů Zen, takže lze očekávat především osmijádrové modely. Máme tím na mysli opravdová osmijádra a ne ekvivalent dnešních Bulldozer/Piledriver se čtyřmi dvoujádrovými moduly. Očekává se navíc i využití technologie, která bude podobně jako Intel Hyperthreading znásobovat každé fyzické jádro ve dvě logická.

A co dále řekl John Taylor? "Vůbec poprvé za dobu, co jsem v AMD, mohu říci s absolutním přesvědčením, že AMD má produkty a strategie, s nimiž může změnit jakékoliv negativní postoje, které vůči nám zákazníci dosud mohli zaujímat. AMD se posunulo "výše" i díky podpoře firmy HP a jejím novým počítačům řady Elitebook a věřte mi, náš hardware se dostane i do jiných řad jako Dell XPS, Lenovo Yoga, HP Spectre a mnoha dalších. Jsme mnohem blíže Intelu než kdykoliv předtím." Taylor také věří v to, že virtuální realita opět pozvedne PC z prachu, v němž se v posledních letech brodí. Tento trh je zatím velice mladý, ale v budoucnu se má stát tahounem pro hardwarové společnosti vyrábějící pro PC, což je pochopitelně příležitost především pro firmy jako AMD.

Co se týče procesorů AMD Zen "Summit Ridge", těm má připravit půdu díky platformě AM4 právě 7. generace APU a proslýchá se, že první osmijádra mají nastoupit už v říjnu. Samotná společnost ale zatím tyto informace nekomentuje, a tak stále platí prostě to, že dorazí ještě před koncem roku. Taylor alespoň potvrdil to, co bylo očekáváno. AM4 se svými čipsety bude podporovat USB 3.1, rozhraní M.2 se SATA i NVMe a firma se také zaměřila na to, aby nové procesory měly kvalitní chlazení. Všechny tak budou dodávány s již známými chladiči Wraith, s nimiž jsou uživatelé vesměs spokojeni.

Zen sice budou ke konci roku konkurovat spíše než procesorům Skylake novým Kaby Lake, ale ty můžeme brát pouze jako Skylake Refresh a očekávat, že nabídnou sto až dvě stě MHz navíc a možná budou jejich grafiky vybaveny více shadery a objeví se nové technologie. Žádné zásadní změny ale očekávány nejsou. Procesory Zen budou ale čistokrevná CPU bez integrovaného GPU, což může být jejich velká výhoda. Leckdo iGPU vůbec nepotřebuje a pokud dnešní iGPU zabírají podstatnou část plochy celého procesoru, AMD může jedině ušetřit prostředky i prostor pro účely CPU jader, cache, atd.

Zdroj: wccftech
reklama