reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Zen: nástupce Piledriverů má dorazit v příštím roce

28.1.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Zen: nástupce Piledriverů má dorazit v příštím roce
V dnešním článku jsme se podívali do blízké budoucnosti, v níž figuruje také architektura Zen firmy AMD. Nyní můžeme na dnešní článek navázat formou aktuality, protože se objevily nové, ale nezaručené informace právě o AMD Zen.
O Zenu se poprvé zmínil již bývalý CEO firmy AMD Rory Read, který tento název odhalil na technologické konferenci Deutsche Bank 2014. O této generaci se už ví, že má nahradit stávající procesorová jádra Bulldozer, Piledriver, Steamroller a Excavator, takže z toho vyplývá, že by mělo jít i o klasické procesory, čili žádná APU. Pak už se ví jen o tom, že vývojový proces vedou pánové Mark Papermaster a především Jim Keller, který má na svědomí velmi úspěšné procesory Athlon 64 a Opteron (K8).





Co je tedy nového? Dle Sweclockers se má první generace procesorů AMD s jádry Zen jmenovat Summit Ridge a založena bude na 14nm výrobním procesu, díky čemuž by AMD mohlo téměř dohonit Intel, i když ten už nyní po vypuštění prvních Broadwell má svůj 14nm proces dostatenčně odladěný a přeci jen bude mít náskok. Nový socket má dostat označení FM3, což by opět ukazovalo na APU, ale není důvod, proč by se i pro tento socket nemohly objevit čistá CPU bez grafického jádra. Však AMD prý plánuje znovu oživit řadu procesorů FX a bylo by asi jen dobře, kdyby pro APU i CPU byl jeden socket, a tedy jedna platforma.

AMD také již počítá s využitím pamětí DDR4 a samozřejmě také s kontrolerem pro rozhraní PCI Express 3.0. Nové procesory také mají přinést vysokou energetickou efektivitu, s čímž se tak nějak automaticky počítá. Nemají tak přijít žádné 125W nebo podobné modely, ale maximálně procesory s TDP 95 W. AMD pak bude moci využít k výrobě továrny firmy Samsung a potažmo GlobalFoundries, svého blízkého partnera, který si 14nm proces FinFET od Samsungu licencoval.

Jde tedy o nezaručené informace či spekulace, jak chcete, ale není to nic, co by nebylo dosažitelné. Však AMD má dle Sweclockers čas ještě přinejmenším rok a půl, než se ve třetím kvartálu 2016 objeví první Summit Ridge. Do té doby bude muset firma řešit především své finance.

Zdroj: Hexus.net
reklama