reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Zen: nejdříve v podobě velmi výkonného APU?

13.4.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Zen: nejdříve v podobě velmi výkonného APU?
Jak to vypadá, nástup desktopových Broadwell odbydeme velmi rychle, pak můžeme očekávat další generaci Skylake a poté se již budeme moci těšit na to, co předvedou nové procesory AMD, jež známe pod označením Zen.
Zen je tedy označení architektury, která má být využita pro stavbu nových procesorů a spíše tedy APU od firmy AMD. Ta se před několika lety odklonila od architektury K10 a představila architekturu Bulldozer a následně ji poupravila do dnešní Piledriver, alespoň co se týče čistě desktopových procesorů AMD FX. Tato architektura představila dvoujádrové moduly, jež spolu sdílí některé součásti a především FPU. Osmijádrové procesory FX se tak skládají ze čtyř těchto modulů a na vícejádrovém výkonu je rozhodně znát, že nejde o samostatná jádra.





Již nějaký pátek se ví, že AMD chystá s nástupem architektury Zen návrat k samostatným jádrům, jež budou mezi sebou sdílet pouze paměť L3 cache (samozřejmě krom dalších uncore částí) a také slibují Simultaneous multithreading (SMT), čili nějakou vlastní obdobu technologie HyperThreading, kterou nabízí u svých procesorů Intel. To můžeme hned vidět na obrázku z prezentace, který přinesl server Fudzilla. Mluví se v něm o 16 jádrech AMD Zen typu x86, která zvládnou najednou zpracovávat až 32 vláken a k dispozici budou mít 512 kB L2 cache na jádro (celkem tedy až 8 MB) a 32 MB sdílené L3 cache.

První praktickou implementací architektury Zen má být velmi výkonné APU s grafickým jádrem Greenland v rámci architektury HSA, které bude využívat až 16 GB paměti HBM s propustností 512 GB/s. Právě propustnost byla nejvíce limitujícím faktorem pro APU, které musí stále využívat paměti DDR3, jež se nikam neposunují. Nahrazují je paměti DDR4, jejichž výkon by ale pro moderní grafiku také nestačil, a tak jsou HBM potřebnou záchranou. Však dnešní GeForce GTX TITAN X s 384bitovou sběrnicí a 7GHz GDDR5 poskytne "pouze" 336 GB/s.




AMD Zen by tedy mohly být opravdovou revolucí ve světě čipů s integrovanou grafikou, kterou první generace APU bohužel nepřinesly a určeny jsou spíše pro nenáročné uživatele. Co se týče pamětí DDR4, ty ostatně AMD plánuje využít také, ale jako klasickou systémovou RAM. Půjde stále o moduly DIMM, zatímco paměti HBM budou už ze své podstaty nedílnou součástí APU. Podporovány budou DDR4 ve 4kanálovém zapojení s pracovní frekvencí až 3200 MHz a podporou ECC, přičemž maximální kapacita bude 256 GB na kanál. K zahození rozhodně nebude ani 64 linek rozhraní PCI Express 3.0, které budeme moci využít pro připojení grafických karet a samozřejmě také úložných zařízení.

Chystané čipy od AMD tedy vypadají velmi dobře a můžeme doufat, že tyto informace budou časem potvrzeny a nejde jen o nějaký podvrh. Zatím se také můžeme jen dohadovat o tom, kolik shaderů asi tak integrované GPU nabídne a zda si AMD vedle zenových APU připraví také čisté procesory.

Zdroj: Fudzilla
reklama