reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Zen také nabídnou verze pro přetaktování

7.11.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Zen také nabídnou verze pro přetaktování
Společnost AMD byla k overclockerům vždy přívětivější než Intel, a tak jsme mohli automaticky očekávat, že to bude platit i u nových procesorů Zen. Které ale budou k přetaktování určeny a co AMD vůbec umožní?
Zatím není známo vše o plánech firmy AMD ohledně možností přetaktování procesorů Zen "Summit Ridge", ale objevila se informace, že tu budou varianty určené přímo k přetaktování. To by napovídalo, že AMD půjde podobnou cestou jako Intel, který v každé generaci desktopových procesorů Core nabízí alespoň dva modely s odemčeným násobičem, typicky nejlepší z Core i5 a Core i7. Od AMD bychom ale očekávali, že takových procesorů bude v nabídce více.





Nicméně Bitsandchips uvádějí, že tu bude přinejmenším jeden takový model v rodině Summit Ridge, což má být jeden z osmijádrových kousků. To pochopitelně neznamená, že jich nemůže být více ale na druhou stranu to zase nevypadá, že by odemčené procesory měly být v rodině Summit Ridge hojně zastoupeny. Mluví se přesněji o vybraných povedených čipech, které mají vysoký taktovací potenciál a oproti standardním modelům budou mít zvýšené základní takty a TDP má zůstat na maximálních 95 W.

Zůstává tu otázka, zda AMD chce opravdu nabídnout jen jeden či dva takové modely s odemčeným násobičem a ostatní budou uzamčené, nebo je to spíše tak, že tu budou speciální výrobně povedené verze s velkým potenciálem pro přetaktování, zatímco zbytek budou obyčejné procesory, ale to rozhodně nevylučuje, že i ty budou mít odemknuté násobiče. Ostatně AMD dnes má na trhu všechny procesory FX s odemčeným násobičem a to platí i pro více variant moderních APU, přesněji pro ty s označením K. Kdyby tak AMD nabídlo jen jeden či dva odemčené modely v rámci prvních Zen, byl by to z pohledu příznivců přetaktování velký krok zpět. V této době se ale mluví o tom, že veškeré procesory AMD pro socket AM4 budou odemčené.

Speciální taktovací verze Zenu budou pochopitelně k dostání za vyšší ceny a potřebovat budou slušnou základní desku, aby ukázaly svůj potenciál. Můžeme tak mluvit především o čipové sadě AMD X370, jež bude určena pro ty nejlepší desky a nabídne plnou podporu přetaktování a dvě plné 16linkové sběrnice PCI Express 3.0. Jako jediná čipová sada pro AM4 tak X370 umožní využití zapojení více grafických karet v SLI či CrossFireX.

Zdroj: Bitsandchips
reklama