reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zpřístupnilo virtuální prohlídku superpočítače Hawk s EPYC 2 ve Stuttgartu

4.6.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD zpřístupnilo virtuální prohlídku superpočítače Hawk s EPYC 2 ve Stuttgartu
Pokud vás zajímá, jak to asi vypadá v místnosti s instalovaným superpočítačem, pak přesně na takovou (virtuální) prohlídku vás zve společnost AMD. Jde konkrétně o moderní superpočítač Hawk instalovaný v německém Stuttgartu. 
Superpočítač Hawk je založen na moderních procesorech AMD EPYC druhé generace (Zen 2) a instalován je v High-Performance Computing Center Stuttgart (HLRS) na půdě Univerzity ve Stuttgartu. Do provozu byl uveden teprve nedávno jako systém, který bude využit obecně pro vědecké a průmyslové účely. 
 
 
My se tak nemusíme obtěžovat ani vstát ze židle a můžeme vyrazit na virtuální 3D prohlídku tohoto zbrusu nového systému a projít se mezi jeho racky, kde jsou připraveny také infobody s odkazy na další informace či videa, a to třeba s rozhovorem s Dr. Bastianem Kollerem (výkonný ředitel HLRS), který vysvětlí, jak systém funguje a k čemu bude využit. 
 
​  
Superpočítač Hawk založený na Apollo System od Hewlett Packard Enterprise (HPE) se skládá z celkem 44 racků obsahujících přes 5600 výpočetních uzlů, které zase čítají přesně 720.896 jader Zen 2 v procesorech AMD EPYC 7742. Jde tak o 64jádrová CPU v počtu dvou na jeden uzel. Jedná se přitom o superpočítač založený čistě na výkonu CPU jader, takže k tomu nepřispívají GPU akcelerátory. Celkový výkon dosahuje 26 PetaFLOPS a díky němu je Hawk evropský nejvýkonnější superpočítač založený čistě na CPU jádrech a využívaný pro věděcké účely. 
 
CPU pak mají k dispozici celkově 90,112 paměťových modulů DIMM s celkovou systémovou kapacitou 1,44 PB. Ta nám může připomenout kapacitu klasických 3,5" disket, jen jsme se posunuli o několik řádů vzhůru. 
 
 
Jednotlivé uzly jsou propojeny pomocí rozhraní InfiniBand HDR200 založeném na topologii Enhanced 9D-Hypercube, které dosahuje propustnosti 200 Gb/s. Celkově se pro tento účel využilo přes 20 km kabelů. 
 
Data se budou ukládat s využitím systému DDN EXAScaler na celkem 2400 disků po 14 TB s výslednou využitelnou kapacitou kolem 25 PB a pro rychlé ukládání dat poslouží 660TB buffer založený na DDN Infinite Memory Engine. Napájení pak zajistí celkem 2112 samostatných zdrojů a okamžitá spotřeba energie činí při běžném provozu 3,5 MW a při vysoké zátěži (LinPack) až 4,1 MW. 
 
Zdroj: TZ AMD
 


reklama