reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zprovozní FreeSync i přes HDMI

3.6.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD zprovozní FreeSync i přes HDMI
Technologie FreeSync v současné podobě vyžaduje, aby byla použita na rozhraní DisplayPort verze 1.2a. AMD ale pracuje i na tom, aby fungovala s rozhraním HDMI. Ona tedy již funguje, protože byl předveden první funkční prototyp.
Dnes tedy musíme pro využití technologie FreeSync mít monitor vybavený rozhraním DisplayPort s podporou DisplayPort Adaptive-Sync, což je součástí verze 1.2a. NVIDIA ji okázale ignoruje, protože přeci nebude sama konkurovat vlastní G-Sync a AMD se zase snaží, abychom FreeSync mohli využívat i na rozhraní HDMI. AMD na probíhajícím Computexu už představila takzvaný FreeSync-over-HDMI, který pracoval na kartě generace R9 200 (nejspíše tedy R9 290X)



z prezentace FreeSync


AMD je v této době ještě trošku skoupé na slovo. Dozvíme se ale, že využívá běžný modul T-Con od Realteku, který byl pouze vybaven upraveným firmwarem, aby podporoval různé obnovovací frekvence. Dobrá zpráva je, že ke zprovoznění FreeSync stačí využít už běžné rozhraní HDMI 1.4a a upravené ovladače v počítači. Dle AMD pak FreeSync na HDMI funguje stejně dobře jako na DisplayPortu.

Mohli bychom se tedy ptát, kde to vázne, když stačí pouze úpravy ovladačů a firmwaru a máme FreeSync i na HDMI. Zprovoznit nový standard na existujícím rozhraní ale samozřejmě není tak jednoduché. AMD chce prosadit, aby HDMI oficiálně podporovalo různé obnovovací frekvence, čímž by se jeho FreeSync mohlo dále rozšiřovat, a to i mezi levnější monitory. A když stačila i úprava firmwaru, pak je tu potenciál ke zprovoznění FreeSync i na starších monitorech, ale o tom můžeme pochybovat. Však v případě rozhraní DisplayPort se nic podobného nestalo a FreeSync podporují jen nové monitory. AMD také zatím nezveřejnilo, kdy můžeme očekávat monitory s HDMI a FreeSync na trhu.





A ještě tu máme jednu novinku. Dosavadní monitory pro FreeSync mají obnovovací frekvence, které zpravidla začínají na 40 až 48 Hz, což může být problém, pokud FPS ve hře klesnou pod tuto hranici. AMD tedy bude po výrobcích monitorů chtít, aby začali vyrábět modely s podporou obnovovacích frekvencí od 30 Hz. Představen byl hned první takový model, monitor NX-VUE24 značky Nixeus s 24" panelem TN s rozlišením 1080p. Ten nabídne podporu pixel overdrive, obnovovací frekvenci 30 až 144 Hz a 1ms odezvu. Značku Nixeus na našem trhu nenajdeme, takže si musíme kdyžtak počkat na jiné takové monitory od známějších výrobců.

Zdroj: Anandtech
reklama