reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Američané a jihokorejci zatím blokují prodej Magnachipu čínskému fondu

24.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Američané a jihokorejci zatím blokují prodej Magnachipu čínskému fondu
Čínský fond Wise Road Capital nejspíše nedostane možnost akvizice firmy Magnachip Semiconductor Corp. a to může znamenat další epizodu v obchodní válce mezi USA a Čínou. O co v tomto případě jde?
Magnachip Semiconductor Corp. není zrovna notoricky známá společnost mezi výrobci polovodičových produktů. To možná proto, že nejde o žádného světově významného výrobce, ale o odštěpek firmy SK Hynix. Společnost Magnachip vznikla v roce 2004, když se SK Hynix zbavil výroby nepaměťových čipů. Magnachip dostala do vínku také pět továren, z nichž ovšem už dvě byla nucena uzavřít. Aktuálně vyrábí analogové a smíšené obvody, mezi něž patří také DDIC pro obrazovky OLED, napájecí PMIC, MOSFETy a různé další produkty. Jedná se tak o jihokorejskou společnost, do jejíhož prodeje tak mají co mluvit především místní úřady. 
 
 
O Magnachip tak má zájem soukromý čínský fond Wise Road Capital, jehož záměr ale nyní blokují Američané ve snaze odříznout Čínu od přístupu k technologiím výroby počítačových čipů a povolení nechtějí vydat ani jihokorejské úřady. 
 
Jde tu konkrétně o Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), která nedávno požádala Magnachip o zastavení příprav na akvizici do té doby, než bude dokončeno zevrubné zkoumání. Jihokorejcům pak jde konkrétně o zmíněné DDIC pro OLED, které označili za národní poklad, jak informuje EETimes. Ostatně bez těchto DDIC se neobejde řada jihokorejských výrobců produktů s displeji typu OLED, takže je jistě pravda, že tyto produkty jsou pro hospodářství země velice důležité. Je však zajímavé, že ještě dříve než Jihokorejci kontaktovali s požadavkem na pozastavení příprav na akvizici právě Američané.
 
Wise Road Capital ovšem spadá pod čínského výrobce chytrých telefonů, firmu Huaqin, za níž stojí krom jiných coby investor i americký Qualcomm. Coby výrobce telefonů by tak Huaqin jistě dokázal dobře využít technologie firmy Magnachip, ovšem nevypadá to, že k tomu dostane příležitost. 
 
Už letos v březnu přitom Magnachip prodala svou největší továrnu, která zajišťovala 70 procent produkce této firmy. Koupilo ji sdružení jihokorejských investorů za 435 milionů dolarů a poté bylo předběžně rozhodnuto o prodeji zbytku firmy čínskému fondu za 1,4 miliardy dolarů (29 USD na akcii). Na začátku června se ale objevil další zájemce, a sice Cornucopia Investment Partners, který nabídl 34 USD za akcii. 
 
Chris Miller (Fletcher School of Law and Democracy, Tuft University) k tomu uvedl, že není zřejmé, zda se k zablokování akvizice rozhodli dříve Jihokorejci, nebo Američané, nicméně to vypadá, že ta s největší pravděpodobností nebude schválena, alespoň ne podobě dohodnuté mezi čínským fondem a firmou Magnachip. Koneckonců je tu také ještě další investor, který aktuálně nabízí vyšší sumu. 


reklama