reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Americké letectvo přechází na Windows 10

8.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Americké letectvo přechází na Windows 10
Letectvo Spojených států amerických se rozhodlo, že kompletně přejde na operační systém Microsoft Windows 10, a to do konce ledna roku 2018, což je rok poté, co na tento systém přejde také Ministerstvo obrany USA.
Dle serveru Fudzilla odkazujícího se na oficiální dokumenty chce Letectvo Spojených států amerických upgradovat "všechny své systémy" na Windows 10 do 31. ledna 2018, čímž bude ale jen následovat příkladu svého ministerstva. Nejde tak pouze o přeinstalování systému na starých počítačích, jako spíše o kompletní výměnu mobilních počítačů, s čímž se sveze také Microsoft. Některé počítače ale budou pouze přeinstalovány.





Vedle samotných Windows 10 budou mít všechny nové a přeinstalované počítače sadu bezpečnostních aplikací známou jako Secure Host Baseline. V oficiálním vyjádření se píše, že už standardní konfigurace systému zajistí přístup k Air Force Network, přičemž nové bezpečnostní funkce umožní letectvu a Ministerstvu obrany instalovat softwarové záplaty rychleji než obvykle, aby se předešlo útokům využívajícím nové díry v systému.

Od Windows 10 si američané také slibují, že zvyší zodpovědnost uživatelů a lépe odhalí jejích pochybení při využívání sítí, což umožní administrátorům, aby lépe odhalovali rizikové chování, ať už je záměrné, nebo nezáměrné. Otázka je, jestli se budou letci muset vypořádat s funkcí nucených aktualizací a vším tím, co musí snést i běžní uživatelé, nebo jejich verze od toho budou osvobozeny.

K této věci se vyjádřil také Rob Lefferts (Director of Program Management, Windows Enterprise and Security), dle nějž zákazníci hledající bezpečný systém rádi sahají po Windows 10 už jen kvůli funkci Credential Guard. Pak tu je také Device Guard a to celé je zastřešené technologií Virtualization Based Security (VBS), jako prý nejvíce přesvědčivým prvkem. Ten pracuje s virtualizovanými daty či procesem, které jsou odděleny od zbytku systému. Brání tak třeba i před útokem typu pass the hash, kdy se útočník zmocní hashovaných údajů, jež použije pro ošálení autorizačního systému.

Zdroj: Fudzilla
reklama