reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amerika vyzývá Japonsko v souboji několikatunových robotů

6.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Amerika vyzývá Japonsko v souboji několikatunových robotů
Turnaje, kde se mydlí roboti kladivy, plamenomety či pilovými kotouči nejsou nic nového, ale vesměs jde o malé robůtky. Nyní jde ale o desetitunového amerického robota, který vyzývá na souboj japonského protivníka.
V roce 2015 vytvořili američtí nadšenci robota MegaBots Mk. II, který měřil kolem 4,5 metru při hmotnosti 5400 kg a byl vybaven paintballovým dělem, které ale dokázalo prostřelit sklo nebo pořádně promáčknout dveře automobilu. A proč? Jednoduše proto že mohli, ale poté jej také poslali na souboj s robotem japonské firmy Suidobashi Heavy Industries, která vytvořila vlastního čtyřmetrového robota Kuratase vybaveného rozhraním založeným na Kinectu a dvěma rotačními kulomety na plastové kuličky. Toho si ostatně můžeme koupit i pro sebe, a to za cca 34 milionů korun, kdybyste měli zájem. Tento souboj byl nakonec odložen a nyní to vypadá, že se příznivci robotických zabijáků dočkají už letos v létě.





Nyní se i díky kampani na Kickstarteru připravuje MegaBots Mk. III, který má konečně svést souboj s Kuratasem, a to někdy srpnu, a to na dosud neznámém místě. Američané se ale na souboj dobře připravili, protože MegaBots Mk. III už bude mít na výšku 4,9 metru a vážit bude kolem deseti tun. Především pak ale bude vybaven také zbraní pro souboj na blízko, a to pořádnou řetězovou pilou. A i když jde spíše o amatérský počin, je vidět, že tento robotu bude mít skutečně velkou sílu, kterou autoři ukazují na tom, jak si pohrává s autem nebo drtí sporák.


V příštích týdnech se máme dozvědět více, takže pokud chcete, sledujte třeba kanál MegaBots na YouTube.






Zdroj: Ars Technica
reklama